DK Nyt

Sidste Novo-millioner mod corona fordelt

De sidste seks bevillinger til coronavirus-relaterede projekter er netop fordelt. Se her, hvilke projekter de går til.
11. APR 2020 11.43
TEMA: Corona

Novo Nordisk Fonden har uddelt i alt 74,9 mio. kr. til 43 projekter, der på kort sigt kan være med til at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af covid-19-epidemien i Danmark og resten af rigsfællesskabet. Det akutte program er lukket for ansøgninger, og de sidste bevillinger fra puljen er hermed uddelt.

I denne og sidste omgang har Rigshospitalet fået knap fem mio. kr. til at lave en patientdatabase til overblik og behandling af corona-patienter, som effektivt vil kunne visitere, teste og behandle borgere mistænkt for covid-19 i hele Danmark. Det skal blandt andet sikre mod overbelastning af enkelte hospitaler. Hvidovre Hospital har fået knap en halv mio. kr. til at undersøge kombinationsbehandling af covid-19.

Regionshospital Nordjylland har fået knap en mio. kr. til at afdække, hvor stor en andel af danske covid-19 patienter, som udskiller covid-19 rektalt. Baseret på tidlige studier fra Kina er det nemlig muligt, at man kan påvise covid-19 i for eksempel danske patienters afføringsprøver, som kan vise sig at være effektive i forhold til at nedbringe antallet af falsk-negative prøver.

I Grønland har Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse også fået knap en million kr., her til at indkøbe monitoreringsudstyr til at overvåge patienter, som er indlagt med covid-19. Pengene skal bruges til at sikre, at de fem regionssygehuse og 11 sundhedscentre i Grønland har det fornødne udstyr. På Færøerne har en national genetisk biobank modtaget lige over en halv mio. kr. til at indsamle diagnostiske blod- og vævsprøver her.

Sidst har Parkinsonforeningen fået 100.000 kr. til at producere en række træningsvideoer, der indeholder parkinsonspecifikke øvelser, som kan bruges i eget hjem. De skal inddeles efter sygdomsprogression, så der både er øvelser til dem, som har haft sygdommen i få år, og til dem, som har levet længe med parkinson. Træningsvideoerne bliver offentliggjort på YouTube, hvor de vil forblive tilgængelige, også efter nedlukningen af Danmark er aftaget.

eo

https://www.dknyt.dkartikel/sidste-novo-millioner-mod-corona-fordelt