DK Nyt

Selvcensuren i det offentlige vokser

Ytringsfriheden er aldrig blevet en naturlig del af kulturen på offentlige arbejdspladser, vurderer forskningschef
KORT NYT8. AUG 2011 10.47

Offentligt ansatte afholder sig i stigende grad for at kritisere forholdene på deres arbejdspladser.

Det vurderer Oluf Jørgensen, der er forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Selvcensuren vokser i disse år, og det er rigtig skidt for kvaliteten af den offentlige debat. Ytringsfriheden er aldrig blevet en naturlig del af kulturen på offentlige arbejdspladser, men nedskæringer og afskedigelser har kun gjort det værre, siger han til Fagbladet Socialpædagogen.

Oluf Jørgensen har fulgt debatten om offentligt ansattes ytringsfrihed og er bekymret over udviklingen.

- Dermed bliver den offentlige debat i endnu højere grad overladt til politikere, ledere og eksperter. De har desværre sjældent det nære kendskab til faktiske forhold, som medarbejdere og tillidsvalgte har. Konsekvensen er, at den offentlige debat kommer til at tegne et billede af en pseudovirkelighed, siger han.

Forskningschefens opfattelse stemmer overens med oplevelsen hos tillidsrepræsentanter og andre fagligt aktive, som Fagbladet Socialpædagogen har talt med. Birgit Larsen, der er tillidsrepræsentant i Hillerød Kommune, siger:

- Holdningen til at ytre sig er på kort tid vendt 180 grader. Mange socialpædagoger er blevet både frustrerede og bange for de store nedskæringer og de mange afskedigelser. De skal ikke risikere noget og holder så hellere lav profil.

Rene Zimmer, der er fællestillidsrepræsentant i Aalborg Kommune, siger:
- Jeg får mange meldinger på vores interne møder om de negative konsekvenser af nedskæringerne. Men det er blevet meget svært at få nogen til gå at videre til medierne med deres beretninger. Det er, som om der har lagt sig en dyne over den offentlige debat.

https://www.dknyt.dkartikel/selvcensuren-i-det-offentlige-vokser