DK Nyt
Sådan gik KV17 for kommunale eks-chefer og -direktører
Egon Bo (LA) fortsætter i regionsrådet i Region Sjælland efter KV17.
Foto: Region Sjælland

Sådan gik KV17 for kommunale eks-chefer og -direktører

Vekslende succes som politikere for tidligere - og nuværende - chefer og direktører fra de kommunale og regionale forvaltninger

Ved KV17 var der flere tidligere chefer og direktører fra de kommunale forvaltninger, der valgte at forsøge sig med en politisk karriere. Nogle blev valgt ind og andre ikke. Vi begynder i det nordjyske:

Tidligere arbejdsmarkedschef i Brønderslev Poul Erik Andreasen (S) sidder i denne periode i regionsrådet i Nordjylland, men stillede ikke op igen ved KV17. Det gjorde han til gengæld - som noget nyt - til byrådet i Brønderslev, hvor han blev valgt ind - på det yderste mandat, nummer 27.

Poul Erik Andreasen oplyser til dknyt, at han også har 'siddet på begge sider af plankeværket i 24 år, heraf de 15 som økonomiudvalgsmedlem, viceborgmester og vicesocialinspektør' og har på den måde prøvet kræfter med en kommunal dobbeltrolle, ikke mange tragter efter.

Sådan en parallel politisk-administrativ rolle lagde den nuværende plan- og miljøchef i Brønderslev Kommune Asger Nielsen op til ved at stille op til KV17 for Alternativet i Brønderslev. Partiet fik dog ingen valgt ind - og altså heller ikke ham.

I Jammerbugt blev chefen for Vej og Park Jens Ørtoft (DF) nyvalgt til kommunalbestyrelsen. Ifølge nuværende byrådsmedlem Morten Marinus, der ikke stillede op igen, ventes Ørtoft at gå på efterløn i løbet af de første to år af valgperioden. 

I Region Nordjylland finder man Vibeke Gamst (K), der igen blev valgt ind. Hun var gennem 28 år kulturchef i Nordjyllands Amt. Fra 2002-2013 var hun medlem af byrådet i Aalborg, hvor hun også stillede op ved KV17 - uden at komme ind.

Mere udbredt er det i det hele taget at forsøge sig i det politiske efter en overstået administrativ karriere. På Samsø finder man Robert V. Rasmussen, der i 2010 fratrådte som kommunaldirektør og ved KV13 stillede op og blev valgt ind for Socialdemokratiet i det bare 11 mand store byråd. Han stillede også op ved KV17, men kom ikke ind igen.

I Odder var der hele to tidligere kommunale direktører, der forsøgte sig ved KV17. Jesper Hjort var selv kommunaldirektør i Odder fra 1991 til 2012 - og før det i Nr. Snede Kommune - men vælgere til at stemme ham direkte ind i byrådet for Socialdemokratiet var der ikke nok af. Partiet fik fem valgt ind, og Hjort står til at blive første-suppleant.

En tidligere kommunal direktør, der blev valgt - også i Odder - finder man derimod i Leif Gjørtz Christensen (EL). Han har tidligere været socialchef i Aarhus Kommune og siden 2009 direktør for Job & Velfærd i Viborg Kommune, hvorfra han gik på pension i 2014. Han var i sin tid byrådsmedlem for VS i Aarhus Kommune - 1983-1994 - og stillede her ved KV17 også op til regionsrådet i Region Midtjylland -  uden at komme ind.

Christian Møller-Nielsen (V) blev ved KV17 valgt til regionsrådet i Region Midtjylland og har forinden været folkevalgt i 20 år - senest i Favrskov Kommune, hvor hun ikke kom ind denne gang. Samtidig har han været direktør i hospitalsledelser og medlem af koncernledelsen, sidst i Hospitalsenhed Midt med fire hospitaler.

Mogens Rerup (EL), tidligere arbejdsmarkedschef i Vojens Kommune - stillede for første gang op til et byrådsvalg ved KV17, blev valgt og skal fra nytår begynde i byrådet i Haderslev.

I Region Sjælland fortsætter regionsrådsmedlem Egon Bo (LA), der tidligere har været komunaldirektør i Slagelse - fra 2007-2010 - i en enmandsgruppe i sit parti.

Allan Vendelbo (K) forsøgte forgæves her ved KV17 at komme i byrådet i Egedal Kommune. Han har været kommunaldirektør i både Stenløse, Høje-Taastrup, Ballerup og senest i Greve.

På Venstres liste til KV17 i Hørsholm optrådte også en tidligere kommunaldirektør, nemlig Oluf Berg Ravn, der havde jobbet i Midtdjurs fra 1981 til 1987. Han blev ikke valgt ind. Det gjorde heller ikke Bjarne Pedersen, der stillede op til KV17 i Gribskov for Venstre. Han var fra 2010-2014 kommunaldirektør i Helsingør.

 

 

 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/sdan-gik-kv17-for-kommunale-eks-chefer-og-direktrer