DK Nyt

KV21:
Samling og opsplitning i valgforbund på venstrefløjen

Følg de seneste forhandlinger, hvor der regnes på gennemsnitstal, og hvor dyre og billige byrådspladserne blev sidst og kan blive næste gang. I Høje-Taastrup, Fredericia og Roskilde.
27. OKT 2020 15.15
TEMA: KV21

Mindst et ekstra mandat - og næsten to - havde de fire venstrefløjspartier i Høje-Taastrup fået ved KV17, hvis de i stedet for at være fordelt på tre valgforbund, var gået sammen, skriver sn.dk om baggrunden for et nyt valgforbund ved KV21, der rummer S-SF-EL-ALT.

S stod ved KV17 uden for valgsamarbejde og fik med 6.114 stemmer fem ud af de 21 pladser i byrådet, hvor De Konservative med Michael Ziegler som borgmester dominerer, og et mandat i gennemsnit kostede 1.197 stemmer. EL fik 1.153 og en enkelt plads godt hjulpet af et valgforbund med SF, der med sine 870 ikke kom ind.

Heller ikke ALT, der var i valgforbund med R, kom ind, men partiets 579 stemmer var afgørende for, at De Radikale, der ellers kun fik 707, kom ind. Venstrefløjspartierne har denne gang ikke inviteret R, der ofte stemmer sammen med K, med.

I Høje-Taastrup er der således samling, hvis man altså ikke tæller R med, mens der i Fredericia er lagt op til opsplitning.

Her var der ved KV17 på centrum-venstrefløjen et valgforbund, der talte S-SF-EL-R, men sådan bliver det ikke denne gang, oplyser Fredericia Dagblad. SF kom slet ikke i byrådet og vil denne gang ikke i valgsamarbejde med "storebror", Socialdemokraterne, der med Jacob Bjerregaard sidder solidt på borgmesterposten.

Gennemsnitsprisen for et mandat var her 1.339 stemmer, og S fik sig 13 forholdsvis billige pladser ud af sine 15.261 stemmer ved at være sammen med de tre små partier. Uden for valgsamarbejde ville S skulle helt op på 17.407 for at få samme repræsentation.

EL fik et enkelt mandat ud af sine 1.114 og nød således godt af valgsamarbejdet, mens SF med 979 og R med bare 342 leverede stemmer til de andre. ALT stod alene og kom med 389 ikke ind.

I Roskilde er der også lagt op til ændringer på den røde side, hvor borgmesterpartiet S ved KV17 var sammen med EL og ALT, mens SF var i valgforbund med R og K. Ifølge Roskilde Avis forhandler EL og SF, der har henholdsvis to og en plads, nu om at gå sammen - eventuelt også med ALT. 

EL havde ikke behøvet et valgforbund for at få sine to mandater. De 3.560 stemmer var i sig selv nok ved KV17, hvor gennemsnitsprisen på de 31 pladser var 1.605. ALT fik 1.165 stemmer, men efter fordelingen internt i valgforbundet faldt der ikke nok fra til en plads.

S sikrede sig med Joy Mogensen i spidsen et absolut flertal: 16 billige pladser på baggrund af 22.771 stemmer. Havde S stået alene, havde 16 pladser kostet hele 25.680. Ved KV21 har S, der i perioden er gået fra 16 til 14 pladser, nuværende borgmester Tomas Breddam i spidsen.

I valgforbundet K-R-SF kom De Konservative bedst ud af valget: 2.722 stemmer gav to billige pladser, mens det ene radikale mandat kostede 2.023, og det ene mandat til SF var noget dyrere: 2.421. Alle tre partier ville hver have fået et enkelt, hvis de havde stået alene.

SF-gruppen er i perioden blevet fordoblet, da Torben Jørgensen er skiftet fra S til SF.

 

 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/samling-og-opsplitning-i-valgforbund-paa-venstrefloejen