DK Nyt
Så sunde er Vejles politikere

Så sunde er Vejles politikere

Lokale politikere fik sundhedstjek
28. JUN 2011 7.09

VEJLE: Henover foråret har partierne i Vejle Byråd fået lavet en fysisk test og svaret på spørgsmål om livsstil i kommunens Sundhedscenter.

Resultaterne er nu samlet i en sundhedsprofil - både en for de enkelte politikere og en for deres partigruppe. Det fortæller Lars Ulrik, der er overordnet koordinator for Sundhedsbussen, hvor sundhedstjekkene normalt foregår:

- Politikerne udtaler sig ofte om befolkningen som gennemsnit. Derfor har hver gruppe modtaget en gennemsnitsprofil, som de kunne sammenligne egen profil med. Til næste byrådsmøde har de så mulighed for at se, hvilket parti, der gennemsnitligt har den bedste kondition, er de stærkeste eller måler mest om taljen, siger Lars Ulrik, der tilføjer at man skal tage sammenligningerne mellem partierne med et gran salt, fordi der er mange faktorer, som spiller ind på resultaterne. For eksempel køn og alder.

Generelt er der ikke nogen facitliste, når det gælder en sundhedstilstand. Vi er et resultat af arv, miljø, muligheder og valg. En tilstandsrapport over ens helbred er et redskab:

- Tilstandsrapporten giver et fingerpeg om, hvor man kan sætte ind, hvis man ønsker at gøre noget godt for sit helbred. Når vi får en snak om resultaterne, taler vi meget om motivation og forsøger at hjælpe med at finde det rigtige ambitionsniveau. Vi vejleder altid folk til at tage små overkommelige skridt, når de ønsker at ændre livsstil og eksempelvis ikke lægge for hårdt ud med løbetræning, siger Lars Ulrik.

Trygt med hejbredstjek
For Holger Gorm Petersen (DF), formanden for Sundheds- og forebyggelsesudvalget var det en tryghed at få tjekket helbredet:

- Det var godt at få bekræftet, at det overordnet ser fornuftigt ud med helbredet alderen taget i betragtning - dvs. bortset fra motion, hvilket ikke kom bag på mig.

En af årsagerne til, at personalet i Sundhedsbussen indimellem tilbyder et sundhedstjek, er netop at gøre opmærksom på, at det er bedre at forebygge end at helbrede:

- Det er rigtig fornuftigt at give kroppen et serviceeftersyn engang imellem. På den måde kan vi gribe sygdom i opløbet og spare menneskelige og økonomiske ressourcer,  siger Holger Gorm Petersen.

I Sundhedscentret fik politikerne samtidig mulighed for at tage en snak om kommunens rolle i forhold til forebyggelse og de udfordringer arbejdet med forebyggelse giver. Hver gruppe sluttede af med at gå 1,6 km. På tid. Det gav mulighed få at få et kondital med i profilen.

https://www.dknyt.dkartikel/saa-sunde-er-vejles-politikere