DK Nyt
Så stor en del af kommunernes lån er i schweizerfranc

Så stor en del af kommunernes lån er i schweizerfranc

Hvidovre, Guldborgsund, Lolland og Nyborg har alle mere end 33 pct. af deres samlede låntagning placeret i schweizisk valuta
11. AUG 2011 15.38

Af Johan Seidenfaden

Der er nu skabt klarhed over, hvilke kommuner, der har været mest aktive i forhold til at optage lån i schweizerfranc. Folketingets Kommunaludvalg har bedt indenrigs- og sundhedsministeren om at redegøre herfor, og i dag kom så svaret.

Tallene viser blandt andet, at Hvidovre, Guldborgsund, Lolland og Nyborg alle har mere end 33 pct. af deres samlede låntagning placeret i schweizerfranc.

Tabet er svært at vurdere
Kommunaludvalget bad også om at få oplyst beløbet primo ved køb af schweizerfranc samt seneste kursværdi for kommunerne for de enkelte engagementer – tal der kunne give et billede af tabet forbundet med disse lån.

Men i svaret angives, at de tilvejebragte data er 'behæftet med betydelig usikkerhed som følge af blandede og inkonsistente data. De indtastede data kan således ikke anvendes til at beregne evt. kommunale valutakurstab eller -gevinster.'

Det oplyses dog, at kommunernes 'nettoeksponering' for schweizerfranc er på ca. 5,8 milliarder schweizerfranc. Den samlede kommunale låntagning er ca. 76,7 mia. kr.

 

FAKTA:

Mere end 33 pct. af deres låntagning i schweizerfranc: (fire kommuner) Guldborgsund, Hvidovre, Lolland og Nyborg.

20-33 pct. af deres låntagning i schweizerfranc: (otte kommuner) Assens, Greve, Ishøj, Lejre, Morsø, Odsherred, Ringsted og Syddjurs.

10-19 pct. af deres låntagning i schweizerfranc: (13 kommuner) Billund, Esbjerg, Favrskov, Fredericia, Horsens, København, Langeland, Middelfart, Odense, Rebild, Vejle, Vesthimmerland og Aalborg.

1-9 pct. af deres låntagning i schweizerfranc: (20 kommuner) Ballerup, Brøndby, Halsnæs, Hjørring, Holbæk, Høje-Taastrup, Mariagerfjord, Nordfyn, Næstved,
Randers, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Skive, Sorø, Struer, Svendborg, Sønderborg, Viborg, Vordingborg og Bornholms Regionskommune.

53 kommuner har ingen gæld i den schweiziske valuta.

https://www.dknyt.dkartikel/saa-stor-en-del-af-kommunernes-laan-er-i-schweizerfranc