DK Nyt
S-spids skal for syvende gang forsøge at blive borgmester
Søren Wiborg var sit partis spids første gang ved KV97 og er nu klar igen til KV21.
Foto: Peter Hove Olesen, Ritzau Scanpix.

KV21:
S-spids skal for syvende gang forsøge at blive borgmester

Følg de seneste udpegede borgmesterkandidater fra Vallensbæk, Vesthimmerland og Slagelse.
16. APR 2020 8.30
TEMA: KV21

'Three strikes and you're out', sådan er der i kommunale valgkampe en tendens til at ræsonnere. Altså: Hvis det for tredje gang i træk ikke lykkes at blive borgmester, så er det måske på tide, at partiet ser sig om efter en ny til at stå øverst på stemmesedlen.

Ikke sådan at der ikke forekommer borgmesterkandidater, der optræder for fjerde eller måske femte gang uden at have vippet den siddende borgmester, også i de store kommunale partier. Men i denne opsamling af de senest udpegede spidskandidater er der en politisk veteran, der stiller op som spids for ikke mindre end syvende gang - uden altså at have vundet værdigheden.

Det er Søren Wiborg (S) i Vallensbæk, der ifølge Sjællandske igen har fået sine partifællers opbakning til at være spids. Første gang han var det, var således ved KV97, og dermed kommer han næsten på højde med den længst siddende borgmester, Hans Toft (K), der har regeret i Gentofte siden KV93.

Borgmester i Vallensbæk Henrik Rasmussen (K) kom selv i byrådet før Wiborg, nemlig efter KV93 og er dermed det lille byråds nestor. Wiborg har siden sin debut som spids mest været oppe imod en meget populær borgmester Kurt Hockerup (K), der efter sin død i 2010 blev afløst af Rasmussen. Ved KV17 fik Rasmussen 2.135 personlige stemmer foran Wiborg med 634.

Vallensbæk har den særlige politiske struktur, at der blot er tre partier repræsenteret i et lile byråd: K med otte, S med fem og DF med to mandater. Det er det laveste partiantal i noget byråd. 

I den anden ende af landet, i Vesthimmerland, er den nuværende borgmester Per Bach Laursen (V) ifølge Nordjyske udpeget igen - for tredje gang. Han sidder i sin første periode som borgmester - på den baggrund, at en tidligere - og mistillidsramt - borgmester Knud Kristensen (K) fik over dobbelt så mange personlige stemmer som han selv. Kristensen fik 3.345 og Laursen 1.563, mens tredjepladsen gik til Theresa Berg Andersen (SF) med 1.250, og S-spidsen Palle Jensen fik 1.037.

Ved KV21 skal borgmesteren blandt andet prøve kræfter med to nye spidser: Asger Andersen (S) og Signe Nøhr (K). K er med sin problematiske fortid under Knud Kristensens styre eneste parti uden for konstitueringen, hvor V er størst med en ottemands gruppe, og både S og K har syv mandater.

Knud Kristensen har i denne periode forladt byrådspolitik og er blevet afløst af Pia Pinstrup (K).

Også i Slagelse er der udpeget en borgmesterkandidat, nemlig Knud Vincents (V), der på den post afløser tidligere borgmester Stén Knuth, der ved KV17 mistede posten til John Dyrby Paulsen (S) i en noget kaotisk proces.

Ved KV17 var Knuth spids, men stoppede i den rolle, da han også blev valgt til Folketinget. Vincents fik tredjeflest stemmer på V-listen, hvor Knuth fik flest - og flest i kommunen som sådan 5.752 foran Dyrby med 3.869 og forhenværende Lis Tribler (S) med 2.250.

Borgmester blev John Dyrby Paulsen (S) i en meget omtalt konstruktion, hvor Villum Christensen (LA) også skulle have posten i den sidste halvdel af perioden. Det blev dog ikke til noget. S og V er de to dominerende partier i det 31 mandater store byråd - har S har 12 og V 10 mandater.

 

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected].

 

 

 

 

 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/s-spids-skal-for-syvende-gang-forsoege-at-blive-borgmester