Rigsarkivet beordrede borgmester til at opmåle hyldemeter

En rundspørge fra TV 2 Lorry viser, at 20 ud af 24 adspurgte borgmestre oplever, at der er for mange regler.

HALSNÆS: I Halsnæs Kommune undrer de sig over en henvendelse fra Rigsarkivet. Som et led i Rigsarkivets tilsyn med kommunernes behandling af arkivmateriale, skulle kommunen opmåle alle deres bevaringsværdige hyldemeter.

- Det er dybt godnat, siger Halsnæs' borgmester Steffen Jensen (S) til TV 2 Lorry.

Borgmesteren er én blandt 20 ud af 24 borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde, der mener, at der er for mange regler. Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har lavet. De fire øvrige borgmestre mener, at der er et tilpas antal regler. De resterende ti har ikke ønsket eller kunne ikke deltage i rundspørgen.

Opgørelsen kommer i kølvandet på, at Mette Frederiksen som den femte statsminister blæser til kamp mod bureaukratiet. Det sker samtidig med, at antallet af regler i Danmark bare stiger og stiger.

I Halsnæs kalder borgmesteren i rundspørgen reglen om opmåling af hyldemeter for 'gak'.

Reglen betød blandt andet, at Annette Bruhn Piil, som til daglig blandt andet arbejder med at sikre et godt arbejdsmiljø, måtte gribe et målebånd og opmåle hylder. Borgmester Steffen Jensen har svært ved at forstå, hvorfor kommunens ansatte skal bruge tid på at opmåle hyldemeter.

- Det er bare endnu et eksempel på lavthængende frugter, vi kan plukke, ved at fjerne noget lovgivning så vi kan bruge tiden på nogle fornuftige ting istedet for, siger Halsnæs' borgmester Steffen Jensen (S).

Bad om fritagelse
Kommunen bad kulturministeren om at blive fritaget for opgaven og spurgte, hvad tallene skal bruges til. Efter en mere end tre år lang korrespondance, kom der sidste sommer et afslag fra Kulturministeriet. Borgmesteren føler dog ikke, at svaret har gjort ham klogere på, hvorfor kommunen skal opmåle hyldemeter.

- Når man så spørger ind til, hvad det skal burges til, så er det fordi, det står i loven, at man skal indgive det, siger Steffen Jensen.

I svaret fra Kulturministeriet står der blandt andet:

'Oversigten anvendes til at konstatere, om alle bevaringsværdige papirarkivalier, der burde findes hos en kommune, også er i god behold, eller om bevaringsværdige arkivalier er gået tabt.'

Det er jo vores kulturhistorie, der står på de hylder, er det ikke et godt formål?

- Jeg kan ikke se, at man skal lave en lov, for at kommuner skal opmåle deres hyldemeter. Det giver ingen mening for mig, siger Halsnæs Borgmester Steffen Jensen.

På hylderne i Rigsarkivet ligger hele Danmarks historie i dokumenter. Da TV 2 Lorry møder områdeleder i Rigsarkivets afdeling for Indsamling og Bevaring, Mette Hall-Andersen, bekræfter hun, at formålet med indsatsen er at sikre, at kommunerne passer godt nok på arkivalierne.

- Det gør vi for at sikre os, at dokumentationen i det danske samfund bliver bevaret, som den skal. Vi har rigtig meget dokumentation på hylderne. Vi vil gerne sikre os, at den del, der ligger i kommunerne, bliver bevaret, som den skal, siger, Mette Hall-Andersen, områdeleder, Indsamling og Bevaring, Rigsarkivet.

Men i Halsnæs Kommune synes de, at de bruger uforholdsmæssigt mange kræfter på opmålingen. Medregnet administration har de brugt mellem 50 og 100 timer på opgaven, svarende til cirka to ugers arbejde for en person.

- Jeg vil hellere bruge pengene på noget andet, og det tror jeg, hele Danmark også vil, siger Steffen Jensen.

mg

https://www.dknyt.dkartikel/rigsarkivet-beordrede-borgmester-til-at-opmaale-hyldemeter