DK Nyt

Rekordmange er indlagt, men mindre andel af positive test

3.198 er testet positiv det seneste døgn, og hertil kommer lyntest.
21. DEC 2020 14.55
TEMA: Corona

3.198 personer er testet positiv for covid-19 det seneste døgn, viser dagens tal fra Statens Serum Institut. Det er flere end søndag, men færre end alle andre dage den seneste uge.

Heri er ikke medregnet de cirka 1.000 i døgnet, som testes positiv med lyntest. Det er også uvist, om der er overlap, så nogle har valgt at blive testet begge steder.

De 3.198 nye smittede er fundet blandt næsten 134.000 prøver. Dermed falder andelen af positive til 2,37 pct., hvilket kan skyldes, at niveauet af smitte er aftagende. Forklaringen kan dog også være, at flere vælger at blive testet op til jul, selvom de hverken har symptomer eller er nære kontakter til smittede.

Rekordmange indlagt

Mens antallet af smittede ser ud til foreløbig at have standset sin himmelflugt, stiger antallet af indlagte fortsat.

110 er blevet indlagt det seneste døgn, og det samlede antal indlagte er steget med 52 til i alt 713 patienter. Det har ikke været højere, heller ikke i foråret.

Samtidig er 18 personer døde med covid-19 det seneste døgn. Der er uændret 87 på intensiv, heraf 53 i respirator.

Det høje indlæggelsestal er en kæmpeudfordring for sundhedsvæsnet, især her op til jul, vurderer Thorkild Sørensen, som er professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet.

Selv om der er længere mellem de positive testsvar, er det for tidligt at sige, om smitten er på tilbagetog, vurderer han.

- Det er svært at sige, om der er regulær retræte. Det vigtige er, at der ikke er en fortsat stejl stigning i smittetallene. På den facon ser det ud til, at der er bedre kontrol over smitten, siger han.

Ishøj over 1.000 i incidens

Blandt kommunerne er Ishøj, Albertslund, Ballerup og Rødovre hårdest ramte med København som nummer fem. Ishøj er helt oppe på en incidens på 1.063.

28 kommuner er lige nu over 500 i incidens, og det er nogenlunde de samme, som prægede billedet i sidste uge med Aarhus som nummer 28.

Kun seks er under 100, nemlig Læsø, Ærø, Tønder, Lemvig, Billund og Haderslev. Den såkaldte bekymringsgrænse på 20 er efterhånden slet ikke værd at nævne: Kun Læsø er under den.

Oveni det statslige testspor bliver der som nævnt fundet smittede via de lyntest, som fire private firmaer har indgået aftale med stat og regioner om at stå for.

Her blev der søndag fundet 1.051 smittede. Der blev søndag lavet i alt 43.533 lyntest, og dermed var 2,41 pct. af dem positive.

Det er noget mindre end for en uge siden, da Falck gik i gang med de første lyntest betalt af det offentlige. Da nåede positivprocenten helt op på 4,23 pct.

Lyntestene bliver opgjort pr. dato og ikke, som dem Statens Serum Institut indsamler, indsamlet i løbet af formiddagen.

https://www.dknyt.dkartikel/rekordmange-er-indlagt-men-mindre-andel-af-positive-test