DK Nyt
Regioner kræver sundhedsmilliarder ud over corona
Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), står i spidsen, når Danske Regioner mandag indleder de årlige forhandlinger med regeringen om regionernes økonomi.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Regioner kræver sundhedsmilliarder ud over corona

To mia. kr. ekstra til drift samt tre mia. kr. til anlæg og renoveringer er kravet fra Danske Regioner til næste års økonomiaftale. Coronaudgifterne kommer oveni.

Ud over de milliarder, som sundhedsvæsnet bruger i forbindelse med coronakrisen, så er der brug for ekstra to mia. kr. til driften af det danske sundhedsvæsen næste år. Det er udspillet fra Danske Regioner op til økonomiforhandlingerne med regeringen, der starter mandag. Årsagen er flere og stadigt dyrere ældre patienter, stigende udgifter til medicin samt nye behandlinger.

- Ud over at få refunderet vores ekstraudgifter til corona så har vi et sundhedsvæsen, der skal håndtere stigende udgifter til flere ældre med flere sygdomme, stadigt dyrere medicin samt stigende forventninger til behandlingen fra samfundet, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), der peger på, at det uanset corona på ingen måde bliver billigere at drive sundhedsvæsenet i 2021.

- Når medicinudgifterne for eksempel ser ud til at stige langt mere end sidste år, så er der brug for yderligere økonomi til at dække den del af regningen, siger hun.

Udgifterne til sygehusmedicin er allerede steget i mange år. Men nu stiger også udgifterne til den receptpligtige medicin, som borgerne køber på apoteket, og som regionerne giver tilskud til.

Stor pukkel af udskudte behandlinger

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, kalder uanset de nødvendige ekstraudgifter til corona regionernes ønske om to mia. kr. mere for helt nødvendigt.

- Det er efterhånden tydeligt for enhver, hvor afhængige vi alle sammen er af et robust sundhedsvæsen, og det koster penge. Sundhedsvæsenet har været underfinansieret i omkring et årti. Det vil være uacceptabelt, hvis sundhedsvæsenet skulle gå yderligere svækket ud af coronaepidemien, siger han og peger på, at det har været en ekstraordinær og svær periode for mange ansatte i sundhedsvænet.

- Vi kigger dertil ind i en lang periode fremover, hvor man oveni mange nye patienter samtidig skal afvikle en stor pukkel af udskudte behandlinger. Får vi ikke penge til det, så vil skuffelsen brede sig massivt blandt de ansatte, siger han.

Således er de to mia. kr., som regionerne beder om for at fastholde driften og udvikle sundhedsvæsenet, ingenting i forhold til den regning, som samfundet lige nu betaler for at lukke samfundet ned under coronaepidemien, mener han.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/regioner-kraever-sundhedsmilliarder-ud-over-corona