DK Nyt

Regioner bruger millioner på bevogtning af værnemidler

Hovedstaden er den region, der har brugt flest penge på vagter til at passe på regionens værnemidler under coronakrisen, viser tal fra de fem regioner.
11. NOV 2020 12.50

Håndsprit og mundbind var i høj kurs, da coronapandemien brød ud og Danmark lukkede ned. Myndighedernes råd om at bruge håndsprit fik efterspørgslen til at stige. Siden marts har Region Hovedstaden brugt i alt 15 mio. kr. på vagter efter tyverier af værnemidler fra Herlev Hospital og Rigshospitalet. Det skriver Radio4. 

I alt har der været tyverier og indbrud på mindst 17 danske hospitaler, sygehuse og plejehjem, siden coronapandemien brød ud i marts.

Men Anklagemyndigheden oplyser til Radio4, at der kun er faldet én dom; en 51-årig mand fik fire måneders ubetinget fængsel for et tyveri begået mod Middelfart Sygehus i april. Der har ikke været nogen domme efter sagerne i Region Hovedstaden.

Alligevel mener Christoffer Buster Reinhardt, konservativ formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, at de 15 mio. kr. er godt givet ud:

- Det er på grund af et konkret trusselsbillede, vi har haft, og på grund af konkrete episoder. Jeg synes, det er trist at skulle bruge 15 mio. kr, fordi der er nogle tosser, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, siger han til Radio4 Morgen.

To regioner uden vagt

Christoffer Buster Reinhardt har ikke tal på, hvor mange indbrud regionen har undgået som følge af de ekstra sikkerhedsforanstaltninger:

- Det er svært at sige, hvor meget man har undgået, for det har også været en forebyggende og tryghedsskabende indsats. Men vi kan se, at vi blandt andet havde et raid imod Herlev og Gentofte Hospital. Tiden var en anden i foråret. Der var mangel på værnemidler, siger Christoffer Buster Reinhardt og fortsætter:

- Det var helt gale tider i foråret, og derfor bliver vi også nødt til at beskytte de værnemidler, vi har på lager, siger Christoffer Buster Reinhardt, som bekræfter, at regningen sendes videre til staten.

Radio4 har spurgt alle fem regioner, hvor mange penge de har brugt på ekstra vagter, siden covid 19-pandemien ramte:

Region Hovedstaden har brugt 15 mio. kr. på vagter.
Region Midtjylland har brugt 4,2 mio. kr. på vagter.
Region Sjælland har brugt 2,1 mio. kr.
Region Nordjylland og Region Syddanmark har begge brugt 0 kroner.

ibs

https://www.dknyt.dkartikel/regioner-bruger-millioner-paa-bevogtning-af-vaernemidler