DK Nyt
Regeringen vil suspendere grundlovshåndtryk midlertidigt
Mattias Tesfaye (S) har længe været tavs omkring det påkrævede håndtryk, det kræver at blive dansk statsborger. Nu er regeringen klar med suspendering.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Regeringen vil suspendere grundlovshåndtryk midlertidigt

Regeringen er klar med et lovforslag, som midlertidigt vil suspendere reglen om, at det kræver et håndtryk at få statsborgerskab.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er endelig klar med en udmelding omkring grundlovsceremoniernes håndtryk. Regeringen vil med et nyt lovforslag suspendere reglen midlertidigt, så man ikke skal vente med statsborgerskabet, til det igen bliver tilladt at give hånd. Det oplyser ministeriet. 

- Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd. Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg er sund fornuft, siger ministeren.

Håndtrykket vender dog tilbage, når sundhedsmyndighederne ændrer sine anbefalinger, lyder det fra ministeriet. I lovforslaget lægges der også op til at droppe håndtrykket for de ansøgere, som fik statsborgerskab i december 2019, men som ikke har deltaget i en ceremoni endnu.

Der er lige nu omkring 2.700 personer, som kun er et håndtryk fra dansk statsborgerskab. 

Cirka 1.700 personer er omfattet af kravet om deltagelse i en grundlovsceremoni på det kommende lovforslag om tildeling af statsborgerskab. Cirka 1.000 ansøgere, der var omfattet af den seneste lov om tildeling af statsborgerskab, vil være omfattet af suspensionen, oplyser ministeriet.

ibs

https://www.dknyt.dkartikel/regeringen-vil-suspendere-grundlovshaandtryk-midlertidigt