Regeringen vil give kommuner lov til kontorbyggeri og strandpark
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Regeringen vil give kommuner lov til kontorbyggeri og strandpark

Regeringen imødekommer 80 konkrete forslag fra kommunerne i hovedstadsområdet i hovedstadsudspil. Samtidig skal København vokse med 50.000 job og boliger.
24. JAN 2019 10.10

- Regeringen ønsker vækst i hele Danmark. Vi har gjort rigtig meget for yderområderne, og nu præsenterer vi mere end 100 initiativer, som skal skabe vækst i hovedstaden, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). 

Han præsenterede torsdag regeringens hovedstadsudspil sammen med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Regeringen har allerede præsenteret centrale dele af planen: Et nyt boligområde på øer ud for København kaldet Lynetteholmen og et stort virksomhedsområde på ni øer ved Avedøre Holme. Et centralt element i udspillet er moderniseringen af Fingerplanen, der sætter rammerne for by- og erhvervsudvikling i hovedstadsområdet. 

Regeringen har i den forbindelse modtaget en række forslag fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet. Af dem imødekommer regeringen 80 konkrete forslag fra kommunerne som led i hovedstadsudspillet. Blandt andet får byer som Hillerød og Høje-Taastrup lov til at opføre større erhvervsbyggeri længere fra stationerne, og regeringen vil prioritere en forlængelse af Hillerødmotorvejen og Frederikssundmotorvejen, skriver TV2 Lorry.

Samtidig skal de grønne kiler i Fingerplanen udnyttes til klimasikring. Regeringen vil nedsætte en arbejdsgruppe med eksperter, der inden udgangen af 2019 skal udarbejde en analyse af mulighederne for at bruge de grønne kiler til klimasikring.

- Fingerplanen har sikret store grønne områder i hovedstadsområdet. Dem kan vi udnytte til at opsamle de voksende vandmængder, der desværre vælter ud af skyerne stadigt oftere. Jeg vil også etablere et forum for stormflodssikring af de vigtigste samfundsinteresser som veje, metro, og lufthavn, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Grønt lys til naturudvikling
Der bliver også givet grønt lys for udvikling af en strandpark ved Køge Bugt. Regeringen forventer, at centrale dele af initiativerne vil være selvfinansierende.

- Det er en kæmpe vitaminindsprøjtning til hovedstadsområdet med 50.000 arbejdspladser og formentlig lige så mange boliger. Det er vigtigt at sige, at hovedstadsudspillet ikke er et udspil, som resten af landet betaler for, siger Rasmus Jarlov.

Hvor mange penge sætter regeringen af til udspillet - er det gratis?

- Det koster ikke noget at give alle muligheder for udvikling i hovedstaden. Det, der koster noget, er forundersøgelserne som eksempelvis vvm-undersøgelser af især i ringvejene. Det vil koste 105 mio. kr., siger Ole Birk Olesen, og Rasmus Jarlov tilføjer:

- Når man hører, at der skal være 50.000 flere arbejdspladser i København, så er det et stort udspil, men i statslige kroner er det ikke et stort udspil. Så det sker ikke på bekostning af resten af landet.

Han afviser, at de 50.000 arbejdspladser kunne være placeret i andre områder af landet, for 'regeringen tror ikke på, at vi har et fast antal arbejdspladser, vi kan fordele ud over landet', som han siger. Med stigende vækst kommer også et stigende behov for flere boliger. Og det imødegår udspillet, mener Ole Birk Olesen.

- Vi skal sikre, at der er balance mellem udbud og efterspørgsel på boligmarkedet. Med Lynetteholmen har vi taget et stort skridt i den retning. Med flere boliger kommer dog også stigende trængsel. Hvis vi ikke udvider vejene, vil bilisterne i København opleve en stigning i trængslen på 72 pct., siger Ole Birk Olesen og understreger, at der også er trængselsproblemer i andre dele af landet. Her vil regeringen i foråret præsentere en række infrastrukturprojekter.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/regeringen-vil-give-kommuner-lov-til-kontorbyggeri-og-strandpark