Regeringen klar med statslig whistleblowerordning

KORT NYT20. FEB 2019 6.30

Tibetsagen og sagen om svindel i Socialstyrelsen er blandt årsagerne til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ønsker en anonym whistleblowerordning på statens område. Det skriver de i en kronik i Berlingske onsdag.

Det er især på Justitsministeriets område, at der har været problemer. Allerede fra den 1. marts skal ansatte i politiet, kriminalforsorgen og Justitsministeriet derfor anonymt kunne indberette strafbare forhold. Senere følger andre af statens områder, skriver Berlingske. Ordningen skal offentligt ansatte bruge til at afsløre fejl, forsømmelser og ulovligheder hos myndighederne.

Det kan være grove overtrædelser af lovgivningen og af interne retningslinjer om for eksempel habilitet, tjenesterejser og modtagelse af gaver. Tanken er, at det skal være muligt at give indberetninger til de enkelte myndigheder via en it-løsning. Den skal sikre, at whistlebloweren ikke får afsløret sin identitet. Til gengæld skal det være muligt for modtageren af informationerne at spørge ind til detaljer og uddybninger, mens anonymiteten stadig bevares.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/regeringen-klar-med-statslig-whistleblowerordning