DK Nyt
Rådmand i mail til direktør: blæs på økonomien og tænk DF
Jette Skive (DF) blev valgt til Aarhus byråd ved KV09 og har siden KV13 været rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Hun genopstiller ikke i år.
Foto: Kim Haugaard, Ritzau Scanpix

Rådmand i mail til direktør: "blæs på økonomien" og "tænk DF"

Efter sagen om plejehjemmet Kongsgården bad rådmand Jette Skive (DF) sin direktør om at se stort på økonomien. Der hersker tvivl om mailens mening, men partier vil have juridisk undersøgelse.

AARHUS: I maj 2020 var rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), genstand for kritik af kommunens fogedforbud mod TV2-dokumentaren, Plejehjemmene bag facaden, om forholdene på bl.a. det aarhusianske plejehjem Kongsgården. I den tid sendte rådmanden en mail til sin direktør i magistraten, Hosea Dutschke, om, at der det kommende år skulle tænkes DF frem for økonomi. Det skriver Lokalavisen Aarhus på baggrund af en mailkorrespondance, de har fået fat i.

I mailen 17. maj skrev Jette Skive: "Må jeg anbefale ledelsen i MSO (Magistraten for Sundhed og Omsorg, red.). TÆNK DF DET NÆSTE ÅR og blæs på ØK (økonomien, red.) så vidt muligt. Nu kræver jeg kvalitet og service, og det koster. Om du laver underskud, eller hvordan du gør det, det er helt op til dig." Svaret fra direktøren lød halvanden time senere: "Yes. Er med på dine anbefalinger. Det gør vi."

Selvom kommunens regnskab for 2020 endnu ikke er offentliggjort, så tyder intet på, at økonomien i Sundhed og Omsorg er kørt over styr. Men ifølge Roger Buch, der er forsker i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er de to mails alligevel ikke gode for Jette Skive og Hosea Dutschke. 

- Det, hun beder om, kan man jo ikke. Der er intet at rafle om. Det er hendes sure pligt at agere inden for den økonomiske ramme, hun er givet. Hvis en politiker giver ordre om at bruge løs af penge og er ligeglad med, om man skaber et stort underskud, så er det – sat på spidsen – en ulovlig ordre. Og den skal man som embedsmand ignorere. Og insisterer hun, skal man gå til borgmesteren eller økonomiudvalget, forklarer Roger Buch.

S og SF vil have juridisk undersøgelse

I byrådet ser S og SF med alvor på den fremlagte mail. SF ser det som en indirekte ordre til at direktøren skulle se bort fra økonomi og tænke partipolitik og vil derfor have en forklaring fra Hosea Dutschke, en redegørelse fra Jette Skive og en juridisk undersøgelse af sagen. S mener ikke, at mailen kan undskyldes med det pres, rådmanden oplevede i sagen om Kongsgården, og bakker op om en undersøgelse. Det skriver Lokalavisen Aarhus.

Om rådmandens mail var en opfordring til at tænke på partiets bedste og se bort fra økonomien, eller om det var at sørge for den bedste kvalitet i borgernes service afhænger af hvem, der læser det. Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, fortæller, at mailen også kan ses i et andet lys.

- Det er en løsrevet email, som kan læses på forskellige måder. I første omgang tænker man, at det er en meget "åbenhjertig" og direkte mail, som kommer fra et desperat hjerte, men der er sikkert mange daglige emails, som er i det frimodige sprog og meget skarpt formuleret, forklarer forvaltningsretseksperten til Lokalavisen Aarhus.

Jette Skive har over for Lokalavisen Aarhus ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at "Når jeg siger ting, så pakker jeg dem ikke ind. I den mail fortæller jeg min direktør, at jeg, og det parti jeg repræsenterer, mener, at vi skal tænke mere på de ældre end på altid at få budgetterne til at stemme. I valget mellem at svigte de gamle og overskride budgettet i et år eller to, så vælger jeg det sidste". Skive meddelte tidligere på året, at hun ikke genopstiller ved KV21.

mh

https://www.dknyt.dkartikel/raadmand-i-mail-til-direktoer-blaes-paa-oekonomien-og-taenk-df