DK Nyt

Prognose: V overtager kommunalt S-land

Flere S-højborge som Køge, Næstved og Horsens er på vippen til at tabe til Venstre
KORT NYT26. MAR 2012 12.58

Altinget's prognose for kommunalvalget i efteråret 2013, lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, viser, at Venstre vil erobre kommunalt S-land i stor stil. Prognosen tager udgangspunkt i resultaterne fra kommunalvalget i 2009 og de nuværende meningsmålinger.

Som tommelfingerregel plejer de landspolitiske tendenser at slå igennem med halv kraft ved kommunalvalgene, og hvis de nuværende tendenser holder, vil S og V bytte rolle.

Både V og S står til på landsplan at passere de 30 pct. af stemmerne ved kommunalvalgene, men fra hver deres udgangspunkt. For første gang siden kommunalreformen i 1970 vil S få mindre end 30 pct. af stemmerne, og for første gang vil V opnå mere end de 30 pct.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at Venstre ender med at få flere borgmesterposter end Socialdemokraterne. Ved kommunalvalgene ser man ofte alternative konstitueringer, hvor eksempelvis Konservative og SF kan opnå en borgmesterpost med støtte fra partier på den modsatte politiske fløj for at holde et af de store partier S eller V ude.

Men ved valget i 2009 var V større end S i 37 kommuner. Nu står V til at blive større end S i 64 kommuner.

lcl

 

https://www.dknyt.dkartikel/prognose-v-overtager-kommunalt-s-land