DK Nyt
Professorer er kritiske over for affalds-konkurrence
Forbrændingsanlæg skal konkurrere med hinanden, mener regeringen, men en lang række kritikere er uenige.
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Professorer er kritiske over for affalds-konkurrence

Mens regeringens forhandlinger om affald er skubbet til efter weekenden, tager kritikken af en liberalisering til.

To professorer er enige med kommunerne i, at det vil være risikabelt at lave de kommunale forbrændingsanlæg om til aktieselskaber og indføre fri konkurrence på området. Det er ellers en del af udspillet fra klimaminister Dan Jørgensen (S) i de igangværende forhandlinger på affaldsområdet.

- Det er en risikabel vej at gå. Hvis vi lader anlæggene konkurrere på prisen alene, risikerer vi, at dem med de højeste miljøstandarder taber. Det er muligvis de ældre og de ringeste anlæg, der vil vinde, fordi de har den laveste pris, og anlæggene måske allerede er afskrevne. Og det tror jeg ikke er hensigten, siger Brian Vad Mathisen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, til DR.

- Man skal nok være varsom med bare at sige, at nu skal man have en markedsliggørelse og have fuldstændig fri konkurrence, for der er også nogle miljømæssige aspekter, som man skal sørge for, at der bliver taget hånd om, supplerer Thomas Fruergaard Astrup, profesor på DTU Miljø.

Brug for langsigtet plan

De opfordrer til at lave en langsigtet plan for at nedbringe kapaciteten og lukke de ældste anlæg frem for at lukke for import af affald med det samme. Det samme har professor Marie Münster fra DTU tidligere foreslået.

- Den intelligente løsning er ikke at lukke en masse i morgen. Den intelligente omstilling er stille og roligt at udfase de dårligste og undlade at reinvestere der, sagde hun tidligere på måneden til DK Nyt.

Ifølge Ritzau skulle der have været forhandlinger om affaldsområdet fredag, men grundet afbud vil der først komme nye forhandlinger næste uge.

Forhandlingerne er en del af forhandlingerne om en klimaplan, der skal vedtages inden sommerferien. Den skal være første skridt på vejen til at opnå en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030.

På forhånd var det forventet, at affaldsområdet var et af de emner, der var nemmest at opnå forlig om. Men forslaget om at indføre fri konkurrence mellem forbrændingsanlægget har kastet grus i maskineriet.

DF frygter for økonomien

En lang række borgmestre har protesteret over planerne, også S-borgmestre, og regeringens støttepartier er imod ideen. Senest har også Dansk Folkeparti meldt sig blandt kritikerne.

Partiet frygter, at gælden fra forbrændingsanlæggene vil ende hos kommuner og forbrugere, hvis markedskræfterne får lov at råde, siger miljøordfører René Christensen (DF) til Jyllands-Posten.

- Hvad med den kommune, der har stillet garantier for anlæggets lån? Står de bare med håret i postkassen, spørger han og efterlyser svar på, hvordan regeringen forestiller sig, at kommunernes skal sikres.

https://www.dknyt.dkartikel/professorer-er-kritiske-over-for-affalds-konkurrence