DK Nyt

Politiet opgiver sigtelse i sag om pårørendes skjulte optagelser på Sorø-plejehjem

For to år siden foretog en pårørende til en dement på plejehjemmet Blomstergården en række hemmelige lydoptagelser, som FOA efterfølgende anmeldte. Politiet vurderer ikke, at der var tale om en lovovertrædelse.
29. JUN 2020 8.30

SORØ: Efter næsten tre års efterforskning er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nået frem til, at det ikke var ulovligt, da en pårørende til en nu afdød dement beboer på plejehjemmet Blomstergården lavede skjulte lydoptagelser af personalet gennem ni måneder. Det skriver TV2 Øst.

Sagen, der startede i 2017, når altså ikke til retten. Dengang afslørede den pårørende kvindes lydoptagelser truende og forhånende sprogbrug over for beboeren og førte til et ekstraordinært tilsyn med plejehjemmet og en medarbejders afskedigelse, mens en anden i mellemtiden selv var smuttet. Efterfølgende fik det daværende FOA-formand Dennis Kristensen til at politianmelde den pårørende, fordi han mente, optagelserne var foretaget ulovligt.

Også plejehjemmet og dermed Sorø Kommune anmeldte kvinden, mens medarbejdere i forvejen havde anmeldt andre familiemedlemmer til den demente kvinde for vold mod personalet på Blomstergården, hvorfor de havde forbud mod at komme der.

Ikke en blåstempling af skjulte optagelser

Politiet har vurderet sagen ud fra straffeloven og persondatalovgivning, siger anklagerfuldmægtig ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Ulrik Birk Gotfredsen til TV2 Øst. Han vil ikke kommentere nærmere på den konkrete sag, men siger mere generelt, at man efter straffelovens paragraf 263 skal have foretaget aflytning i en samtale, man ikke selv er en del af, for at det er ulovligt.

Bestemmelsen gælder således ikke, hvis optageren er værge for en svag person som den pårørende kvinde, der ifølge afgørelsen, som TV2 Øst har fået aktindsigt i, havde en fuldmagt over beboeren på Blomstergården. Kvinden delte også dengang optagelserne med samme medie, og det er ifølge politiet berettiget, fordi hun ifølge den såkaldte værdispringsregel har 'forsøgt at varetage et retsgode i almen interesse', når hun har forsøgt at dokumentere forholdene på et plejehjem.

- Generelt må man som offentligt ansat tåle, at ens arbejde undergives en mere kritisk undersøgelse og dokumenteres mere kritisk end mange andre, siger Ulrik Birk Gotfredsen til TV2 Øst, men afviser, at afgørelsen i den konkrete sag er en blåstempling af skjulte optagelser.

 

https://www.dknyt.dkartikel/politiet-opgiver-sigtelse-i-sag-om-paaroerendes-skjulte-optagelser-paa-soroe-plejehjem