DK Nyt

Penge i bestikkelsessag på Ærø gik til personaleforening

Bryllupsarrangør betalte gennem fem år til kommunal julefrokost.

ÆRØ: Chefen for borgerservice og vielseskontoret i Ærø Kommune var tirsdag i Retten i Svendborg, tiltalt for gennem fem år at have modtaget 13.900 kr. i bestikkelse. Hun bekræftede at have modtaget pengene, men benægtede at der skulle være tale om bestikkelse, fordi pengene gik til personalets julefrokost.

Pengene stammede fra ægteskabsbureauet Weltweit-Heiraten, der indtil 2018 havde et samarbejde med Ærø Kommune, der gav udenlandske par mulighed for at blive gift på Ærø. Ærø havde indtil en ny lov mod proformaægteskaber en stor bryllupsindustri med over 5.000 bryllupper på et år, stort set alle mellem udlændinge.

Chefen for Weltweit-Heiraten, Bernd Böttcher, mødte selv mødte op på vielseskontoret og afleverede beløb på 200 euro eller 500 euro, med henblik på at de skulle gå til personalets julefrokost. Nogle gange har personalet taget imod pengene og givet dem videre til den tiltalte, men én gang har Böttcher henvendt sig direkte til tiltalte. Han har også leveret mellem 10 og 15 flasker spiritus til en julefrokost, forklarer både den tiltalte og et vidne.

Bogført i regnskabet

- Man kan ikke afvise, at han gør det for at holde sig på god fod med vielseskontoret, lød argumentet for bestikkelsesestiltalen fra anklager Jakob Thaarup.

Forsvarer Jakob Thrane påpegede, at tiltalte ikke har været modtageren af pengene. De er i alle tilfælde gået til personaleforeningen - og har i øvrigt været bogført i personaleforeningens regnskaber.

Forsvarerer argumenterede desuden for, at skiftende kommunaldirektører og borgmestre må have været klar over pengegaver. Han mente at når "hele Ærø Kommune" kendte til arrangmentet, hvorfor skulle kommunaldirektøren så ikke også vide det?

På det punkt var anklager og forsvarer enige om, at den tiltalte ikke bør findes skyldig, hvis ansvaret kan placeres højere oppe - fx hos kommunaldirektør eller borgmester. Retten i Svendborg ventes at afsige dom i sagen tirsdag i næste uge.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/penge-i-bestikkelsessag-paa-aeroe-gik-til-personaleforening