DK Nyt

Pårørende truer og krænker ansatte på Aarhus-plejehjem

OPDATERET: Trusler og krænkelser fra frustrerede pårørende er blevet en del af dagligdagen for plejehjemsansatte.

AARHUS: Ansatte på plejehjem i Aarhus oplever chikane, trusler og krænkende adfærd fra pårørende, skriver A4 Arbejdsmiljø.

De pårørende er frustrerede over den behandling, de ældre på plejehjemmene Kongsgården og Skæring Plejehjem har fået af personalet. De to plejehjem har været i medierne de seneste dage efter beskyldninger om uværdig ældrepleje.

Trusler mod plejehjemsansatte i Aarhus Kommune har tidligere været så voldsomme, at kommunen har meldt pårørende til politiet. Det er dog ikke sket i forbindelse med de nye sager fra Kongsgården og Skæring Plejehjem, understreger kommunen.

- Der er sket politianmeldelse i grelle tilfælde, og vi har i kommunen udviklet et elektronisk registreringssystem, som gør, at vi kan få et samlet overblik over, hvad medarbejderne udsættes for, i hvilke situationer det sker, således at vi kan forebygge bedre, forklarer arbejdsmiljøkonsulent Thomas Prahl fra Aarhus Kommune.

Pårørende udfordrer og belaster arbejdsmiljøet

På Skæring Plejehjem har personalet valgt at risikovurdere syv nuværende og tidligere pårørende, der 'i særlig grad udfordrer personalets psykiske arbejdsmiljø, herunder belaster i en grad, at trusler/krænkelser bliver indberettet', hedder det i et dokument fra kommunens sundhed- og omsorgsudvalg.

Chikanen skete så sent som 7. juli, da en pårørende til en beboer på Kongsgården skrev til forstanderen, at hun burdes hænges ud offentligt med foto. I mailen, som A4 Arbejdsmiljø er i besiddelse af, står der:

- I burde hænges offentligt ud med foto og det hele, så hele Danmark kan se de personer, som behandler ældre som torturofre. Føj, må karma ramme jer alle, som har set gennem fingre med det her, skrev det frustrerede familiemedlem.

FOA's formand Mona Striib tager afstand fra chikanen af medarbejderne.

- Det der er foregået i ældreomsorgen i Aarhus Kommune er ikke i orden. Men det må ikke føre til, at man nærmest har en klapjagt på det øvrige personaler, hvor man truer, råber og stempler alt plejepersonale. Det er enkelte, der har fejlet, og det er slemt, hvis det fører til udskamning af en hel plejegruppe, siger Mona Striib.

Foruden Kongsgården og Skæring Plejehjem har også DemensCentrum Aarhus fået kritik for plejen af de ældre.

Ritzau

OPDATERING kl. 10.00: Det fremgik oprindelig af artiklen, at der skulle være sket politianmeldelse i efterdønningerne af den aktuelle sag. Artiklens hovedkilde A4 Arbejdsmiljø oplyser nu, at Aarhus Kommune afviser dette. Derimod har der tidligere har været episoder på kommunens plejehjem, der har været så voldsomme, at de er blevet politianmeldt. Overskrift samt første og tredje afsnit rettet i overensstemmelse hermed.

 

https://www.dknyt.dkartikel/paaroerende-truer-og-kraenker-ansatte-paa-aarhus-plejehjem