DK Nyt
Overborgmester: Giv kommuner lov at udskrive party-afgifter
Udendørs fester har taget overhånd, og kommunale medarbejdere skal kunne uddele afgifter, mener Frank Jensen.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix

Overborgmester: Giv kommuner lov at udskrive party-afgifter

Kommunale medarbejdere skal kunne udskrive afgifter til folk, der larmer og sviner i det offentlige rum, lyder forslag til justitsministeren.

KØBENHAVN: Der skal lægges en dæmper på nattelivet i København, som under coronakrisen har tiltrukket sig uheldig opmærksomhed med vold, larm og skrald, mener Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

- Festen i gaden har simpelthen taget overhånd. Det skal vi have gjort op med, siger han.

På et møde med justitsministeren mandag har han foreslået, at salg af alkohol fra butikker og kiosker i partyzoner lukkes kl. 20 i større byer, og at kommunale beføjelser udvides, så fx støjvagter og parkmedarbejdere får hjemmel til at udskrive afgifter til personer, der overtræder byens ordensreglementer. På samme måde, som parkeringsvagter i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering.

Givet videre til justitsministeren

Som reglerne er nu, er det alene politiet, som kan håndhæve ordensreglerne og udskrive bøder.

- Politiet gør allerede et kæmpe arbejde, og det er klart, at de ikke kan være overalt. Samtidig har vi allerede medarbejdere i byens gader, parker og ved havnen, som kan hjælpe med at sikre, at folk ikke sviner og larmer. Dem skal vi give et ekstra redskab til at sikre en rolig og ren by, siger Frank Jensen (S).

Overborgmesterens ønsker gælder ikke kun coronasituationen. Problemerne i hovedstadens natteliv har "både før og under corona-pandemien tiltrukket sig meget uheldig opmærksomhed", skriver han.

De foreslåede tiltag er ikke noget, som kommunen selv kan beslutte at indføre. Det kræver lovændringer. Derfor har Frank Jensen givet forslagene videre til justitsminister Nick Hækkerup (S).

Ministeren skriver i en kommentar til Ritzau, at han "sætter pris" på overborgmesterens idéer.

- Det tager vi med i vores videre arbejde med at gøre op med den adfærd, der skaber utryghed i det offentlige rum, skriver Nick Hækkerup.

Opdateret 8.45 med kommentar fra Nick Hækkerup.

Ritzau / ak

 

https://www.dknyt.dkartikel/overborgmester-giv-kommuner-lov-at-udskrive-party-afgifter