DK Nyt
Ombudsmanden går ind i Dyrby-sag om straffeaktion mod journalist
Borgmester John Dyrby mente ikke selv, han kom med en trussel, men Ombudsmanden spørger nu til, hvorvidt der var tale om en "straffeaktion" mod journalisten.
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix.

Ombudsmanden går ind i Dyrby-sag om "straffeaktion" mod journalist

Slagelses borgmester fik Sjællandske Medier til at fjerne navne på mulige politikere, der kunne mistænkes for krænkelse. Kommunen skal nu redegøre for, hvordan borgmesterens udtalelser skal forstås.

SLAGELSE Sagen, hvor borgmester John Dyrby (S) blev "skuffet og indigneret" og overvejede "at stoppe al samarbejde" med en journalist på UgeNyt, får nu et efterspil.

Folketingets ombudsmand har skrevet til Slagelse Kommune for at få svar på en række spørgsmål om pressehåndteringen, som skal præges af lighed og saglighed, som det blandt andet hedder i Brev til Slagelse Kommune fra Ombudsmanden, som netavisen Altinget har offentliggjort.

Baggrunden er en ugeavishistorie om et klap i numsen på gruppeformand Sofie Janning (S), der fik Dyrby til at skrive til journalisten bag. Han fik Sjællandske Medier til at ændre artiklen, så der ikke længere blev opremset, hvilke udvalgspolitikere der kunne mistænkes for den adfærd, skriver Altinget.

Janning havde i Radio4 fortalt, at hun var blevet klappet bagi under et udvalgsmøde. Udvalgsmedlem Jørn-Ole Didriksen (V) følte sig mistænkeliggjort og truede Janning med sagsanlæg, hvis ikke hun udpegede politikeren. Siden indrømmede Jannings partifælle Steen Olsen, at det var ham, Sofie Janning hentydede til - selvom han ikke selv kunne huske episoden.

Dyrby skrev til journalisten, at han var "skuffet og indigneret mht. navne på "mistænkte". Det får mig til at overveje at stoppe al samarbejde, ikke som en trussel, men som et opråb om almindelig anstændighed, værdighed og fokus på substans".

En trussel?

Ombudsmanden henviser i sit brev til en betænkning om embedsmænds rådgivning og bistand, hvor det blandt andet fremgår:

"Den omstændighed, at en bestemt journalist eller et bestemt medie f.eks. som følge af en myndigheds utilfredshed med den dækning, som en bestemt sag har fået i pressen, helt udelukkes fra en formløs adgang til oplysninger eller fra adgang til meroffentlighed, som gives andre dele af pressen, vil kunne have karakter af en ”straffeaktion”. En sådan ”straffeaktion” vil  stride mod almindelige forvaltningsretlige principper om lighed og saglighed.”

Samtidig spørger han, "om borgmesterens udsagn skal forstås således, at kommunen overvejer at indføre begrænsninger i den pågældende journalists – eller Uge Nyts – adgang til informationer fra kommunen, herunder via interview med f.eks. borgmesteren. Hvis dette ikke er tilfældet, beder jeg om Slagelse Kommunes eventuelle overvejelser om, hvorvidt borgmesterens udsagn kan opfattes som en trussel herom af f.eks. journalisten eller Uge Nyt.

Ombudmanden beder kommunen om en udtalelse inden fire uger og spørger specifikt til, hvorvidt kommunen annoncerer i Uge Nyt.

https://www.dknyt.dkartikel/ombudsmanden-gaar-ind-i-dyrby-sag-om-straffeaktion-mod-journalist