DK Nyt
Odense snublede i regler for mindesten for holocaustofre
Ideen med snublestenene er at placeres ud for adresser, hvorfra jøder blev hentet for senere at blive sendt til udryddelseslejre. Snublestenene udgør tilsammen verdens største decentrale mindesmærke.
Foto: Tobias Schwarz, AFP, Ritzau Scanpix

Odense snublede i regler for mindesten for holocaustofre

Efter massiv kritik og en debat, der var 'skadelig for Odense', åbnes der nu for snublesten uden betingelser.
13. JUL 2020 9.43

ODENSE: Der tegner sig nu enighed i Odense Byråd for at åbne for, at der kan nedlægges såkaldte snublesten til minde om ofrene for jødeforfølgelserne under nazismen, skriver Fyens Stiftstidende. Socialdemokratiet og Venstre har hidtil stået fast på, at stenene skulle kunne fjernes igen hvis fremtidige grundejere ikke ville have dem liggende foran deres matrikel, men det er nu vendt på en tallerken og vil fjerne vetoretten, fordi debatten om den 'har udviklet sig til at være skadelig for Odense'.

Snublestenene er mindeplader af messing i brostensstørrelse, der placeres i fortovet foran huse, hvor der boede jøder, som blev ofre for holocaust. Ideen er udtænkt af den tyske kunstner Gunter Demnig tilbage i 1992, og der findes i dag over 75.000 snublesten i byer i mindst 25 lande, i Odense indtil nu kun en enkelt, fordi Gunter Demnig nægtede at gå ind på ideen om fremtidig vetoret mod dem.

Den ene sten i Odense blev godkendt efter en konkret ansøgning fra Snublestensgruppen i Danmark, og By- og Kulturudvalget besluttede samtidig, at man gerne ville have flere, dog med den betingelse at nuværende grundejer siger ja, og at fremtidige grundejere kunne kræve  få den fjernet igen ud fra en generel betragtning om borgerinddragelse.

Sagen viste sig dog hurtigt for følsom til generelle betragtninger, og efter flere kompromisforslag og voksende folkelig kritik både inden- og udenbys, er byrådsflertallet nu moden til at fjerne de kritiserede forbehold.

Skadelig for Odense

Oprindelig var kun Enhedslisten imod vetoretten, men De Konservative skiftede mening og meldte sig også som modstandere i By- og Kulturudvalget, og i byrådet var også Dansk Folkeparti, SF og De Radikale imod, men vetoretten blev fastholdt af S-V-flertallet. Men ikke længere.

- Vi synes, debatten er kørt af sporet, og den har udviklet sig til at være skadelig for Odense. Vi har ligesom alle andre i byrådet været enige om, at det var en god idé at lægge de her mindesten ned, siger Anders W. Berthelsen (S) fra By- og Kulturudvalget til Fyens Stiftstidende.

Claus Houden (V) fra samme udvalg supplerer:

- Debatten har taget en drejning mod, om man er for eller imod holocaust. Og den vej vil vi simpelthen ikke gå ud ad. Vi synes, det er en fantastisk idé at nedlægge de her mindesten, så derfor vil vi sammen med S lige efter sommerferien rejse en initiativretssag på det førstekommende udvalgsmøde, så vi kan få fjernet forbeholdet, siger han til avisen.

Ifølge en undersøgelse fra Stadsarkivet i Odense kan potentielt 48 snublesten for jøder, modstandsfolk og ofre for tysk modterror komme på tale i Odense.

 

Se snublestenprojektets hjemmeside Stolpersteine.

 

https://www.dknyt.dkartikel/odense-snublede-i-regler-for-mindesten-for-holocaustofre