DK Nyt
Nyt lys over sundhedsdebatten

Nyt lys over sundhedsdebatten

FOLKEMØDE Sundhedsdebatten skal forgå på nye præmisser, mener både politikere, forskere og foreninger
15. JUN 2012 13.29

BORNHOLM: Det var et talstærkt panel og et endnu mere omfattende publikum, der fredag var samlet til sundhedsdebat på Allinge Havn. Og næsten lige så mange var meningerne om, hvilken retning sundhedsvæsenet skal bevæge sig i. Én ting var debattørerne dog tilsyneladende enige om: sundhedsdebatten trænger til at blive fornyet, hvis der skal komme handling ud af den.

- Borgerne er klar, hvis politikerne har visionerne. De er klar, hvis vi holder op med al det mundhuggeri, sagde Bertel Haarder (V).

Også Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen mener, at sundhedspolitikken har brug for et løft.

- Vi bør se på tallene og statistikkerne på en anden måde, og finde nogle redskaber til at måle kvalitet. Så er jeg sådan set ligeglad med, om sygehusene er offentlige eller private, sagde han.

Mangler data
Flere af debattørerne hæftede sig også ved, at den ideologiske diskussion om offentlig eller privat fylder for meget i sundhedsdebatten.

- Det bliver en gold, politisk diskussion, fordi vi mangler data. Vi ved ikke, om privathospitalerne er mere økonomieffektive end de offentlige, siger direktør i Dansk Sundhedsinstitut, Jes Søgaard.

Enhedslistens Per Clausen mente derimod, at debatten skal frigøre sig fra de økonomiske spekulationer og sætte patienterne i centrum.

- Vi bør sætte spørgsmålstegn ved, om effektivisering altid er lig med forbedring. Sundhedsvæsenet lider under Djøfiseringen og har alt for travlt med tal og registrering, sagde han.

 

https://www.dknyt.dkartikel/nyt-lys-over-sundhedsdebatten