DK Nyt
Nyt kritisk brev fra sygehusansatte - ekstern konsulent sættes ind
Inden sommerferien vil forretningsudvalget have en tilbagemelding om samarbejdet på regionshospitalerne her i Silkeborg og i Viborg.
Foto: Lars Laursen, Biofoto, Ritzau Scanpix

Balladen i Hospitalsenhed Midt:
Nyt kritisk brev fra sygehusansatte - ekstern konsulent sættes ind

Sag fra Viborg får ansatte i Silkeborg til at kritisere hospitalsledelsen i et åbent brev. Regionens forretningsudvalg vil hyre ekstern konsulent til hurtig indsats.

MIDTJYLLAND: En ekstern konsulent skal nu hyres til at forsøge at få samarbejdet i Hospitalsenhed Midt tilbage på skinner. Det besluttede regionens forretningsudvalg i går.

Eller med regionsrådsformand Anders Kühnaus (S) formulering:

Forretningsudvalget vil 'iværksætte et forløb' med fokus på Regionshospitalet Silkeborg og Børn & Unge på Regionshospitalet Viborg, hvor hensigten er at styrke samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere. 'Der vil blive tilknyttet en ekstern facilitator til processen, og Forretningsudvalget vil få en første status før sommerferien.' 

Ønske fra Venstre

Det var Venstre, som havde bedt om at få sagen på dagsordenen. Venstre ønskede en hurtig ekstern vurdering af samarbejdsforholdene. Her erklærer man sig tilfredse med, 'at der nu er igangsat en undersøgelse af samarbejdsproblemerne i Hospitalsenhed Midt'.

'Venstre konstaterer, at samarbejdet ikke er normalt, for så ville man kunne ordne sagerne via de normale samarbejdsfora som MED-organisationen. Der må være noget, vi ikke ved, og det har vi brug for at få klarhed over. For os er det vigtigt, at det sker hurtigt, så vi kan få ro på samarbejdsforholdene i Hospitalsenhed Midt, siger gruppeformand Carsten Kissmeyer i en udtalelse.

Ifølge Anders Kühnau bliver der dog ikke tale om at se tilbage og undersøge, hvad der er gået galt.

- Det har været vigtigt for mig, at vi ikke bruger tid på at lave undersøgelser. Jeg er interesseret i at kigge fremad og få samarbejdet til at fungere. Det er det afgørende, siger Anders Kühnau til Jyllands-Posten.

Her tager han også kraftigt afstand fra udtalelser fra regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V) om, at hospitalsledelsen bør fyres. 

Åbent bekymringsbrev

Anledningen til debatten er dels den omstridte fyring af Ulrich Fredberg, ledende overlæge i Silkeborg og regionsrådsmedlem for Venstre, dels samarbejdsproblemer på børneafdelingen i Viborg, som senest har fået ledelsen af afdelingen til at trække sig.

Fakta
Hospitalsenhed Midt består af Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Skive, Lemvig samt Hammel Neurocenter. Enhedens ledelse sidder i Viborg.

Ledelsen består af hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen, lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen og sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen.

Ledelsen blev udskiftet i september 2018, da sygehusdirektøren og chefsygeplejersken blev fyret. Håndteringen af den fyring kostede senere regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen jobbet, mens koncerndirektør Ole Thomsen, som også blev stærkt kritiseret af personalet, fortsat sidder på samme post. 

Hospitalsledelsens håndtering af Viborg-sagen fik i går 220 medarbejdere på hospitalet i Silkeborg til at sende et åbent bekymringsbrev til regionsrådet.

'Vi skriver for at fortælle jer, at arbejdsmiljøet på Regionshospitalet Silkeborg er alvorligt truet, og vores bekymring for, om det på nogen måde kan genetableres under den nuværende hospitalsledelse, er hastigt stigende', hedder det i brevet.

Medarbejderne er vrede over formuleringer i en pressemeddelelse fra hospitalsledelsen i fredags om, at den ledende overlæge på børneafdelingen i Viborg ville fratræde. De opfatter det, som om ledelsen her skælder medarbejderne ud, fordi de har gjort offentligheden opmærksom på deres bekymring, og at ledelsen roser sig selv for at have håndteret konflikten godt.

'Hospitalsledelsen ageren kan kun tjene til at optrappe en allerede fastlåst konflikt. Når 87 medarbejdere henvender sig med et bekymringsbrev, bør hospitalsledelsen være ydmyg, lyttende og tage sine medarbejderes bekymring seriøst. Ved rettidig indgået dialog kan de fleste konflikter nedtrappes eller forebygges', står der i brevet.

Opbakning til konstitueret leder

Desuden mangler medarbejderne stadig en acceptabel forklaring på Ulrich Fredbergs fyring, skriver de.

En af de kritiske overlæger i Silkeborg blev i sidste uge konstitueret som afløser for Fredberg, og det er de kritiske medarbejdere glade for.

'Det eneste lille lyspunkt lige nu er, at hospitalsledelsen, trods en forudgående plan om en anden løsning, har accepteret, at vores kollega Mikkel Callsen midlertidigt indgår i centerledelsen som konstitueret ledende overlæge. Centerledelsen skal løfte en stor ledelsesmæssig opgave, og de fortjener en professionel hospitalsledelse, der søger kompromiser og fremtidsorienterede løsninger i tillidsfuld dialog,' skriver de i brevet, som kan læses i sin helhed hos Sundhedspolitisktidsskrift.dk.

Samtidig med det forløb, som forretningsudvalget nu sætter i gang, har formandsskabet i Regions-MED i går foreslået, at der skal laves en evaluering af samarbejdet og ytringsfriheden på samtlige arbejdspladser i regionen.

Artiklen er opdateret 12.12. med udtalelse fra Carsten Kissmeyer.

https://www.dknyt.dkartikel/nyt-kritisk-brev-fra-sygehusansatte-ekstern-konsulent-saettes-ind