DK Nyt
Nye regler om faldende folketal flytter 270 mio. kr. i udligning
Borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (S).
Foto: Timo Battefeld, Ritzau Scanpix

Nye regler om faldende folketal flytter 270 mio. kr. i udligning

En ændring af udligningspuljen betyder, at Sønderborg næste år står til at miste 56,7 mio. kr. Gentofte og Frederiksberg får del i puljen.

SØNDERBORG: Sønderborg Kommune får 56,7 mio. kr. mindre i udligning fra staten til næste år. Det viser foreløbige beregninger på baggrund af udmeldinger fra Social- og Indenrigsministeriet, oplyser Sønderborg Kommune.

Baggrunden er ændringer i folketallet, og samtidig er flere kommuner kommet med i ordningen og skal dermed have del i puljen. Det er ikke mindst de to hovedstadskommuner Gentofte og Frederiksberg, som får en del af pengene, fortæller borgmester Erik Lauritzen (S). 

I forhold til 2019 flyttes der 270 mio. kr. fra 13 provinskommuner. Blandt andet fordi befolkningstallene har ændret sig. Men en væsentlig faktor er, at nye kommuner er kommet ind i puljen:  

- Her skinner det i øjnene, at to rige hovedstadskommuner står for 185 mio. kr., som flyttes fra fattige til rige kommuner. Det er ubegribeligt, at staten tillader, at to rige hovedstadskommuner skal have del i den her pulje. Det her understreger bare, at der snarest muligt skal laves en reform af udligningssystemet, så der kan rettes op på skævhederne mellem kommunerne, siger Erik Lauritzen.  

Sønderborg Kommune fik i 2019 170,4 mio. kr. fra puljen - i 2020 bliver tallet 113,7 mio. kr. De lavere tilskud vil blive regnet ind, når byrådet i de kommende måneder skal vedtage budgettet for 2020.

ka
 
 

https://www.dknyt.dkartikel/nye-regler-om-faldende-folketal-flytter-270-mio-kr-i-udligning