DK Nyt
Nu fire mulige scenarier for Nyborg Slot på banen
Nogle af de nye forslag på banen vil kræve lang sagsbehandling, mens en anlægslov hurtigere vil kunne få det oprindelige projekt i gang.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Nu fire mulige scenarier for Nyborg Slot på banen

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil indkalde til politiske drøftelser om at få gang i en eller anden form for byggeri efter det kuldsejlede projekt.
11. MAR 2021 9.00

NYBORG: Nu er der fire forslag i spil til alligevel at udføre en form for renovering og formidling på Nyborg Slot, hvor Miljøklagenævnet kort før jul bremsede et besøgscenter-projekt. 

På et møde onsdag i Folketingets Kulturudvalg blev det fastslået, at der skal bygges noget på slottet - spørgsmålet er bare hvad og hvor meget, oplyser TV 2 Fyn.

Det skrottede projekt, som Slots- og Kulturstyrelsen stod i spidsen for, gik blandt andet ud på at bygge en ringmur og ny formidlingsfløj. Et spinkelt flertal i nævnet fandt projektet for indgribende på den sårbare slotsruin.

- Nu skal vi lægge os i selen for projektet politisk, men det er også det, jeg har på fornemmelsen, at kommunen og lokalsamfundet arbejder for, siger kulturminister Joy Mogensen (S), som nu vil indkalde til politisk drøftelse af fire mulige løsninger.

Anlægslov en mulighed

Blandt mulighederne er et trappetårn, der vil kunne stå klar i november 2025 og have en totaludgift på 165 mio. kr., eller en ny og mindre udstillingsbygning, der vil kunne bygges for 155 mio. kr. og stå færdig i 2028.

Ifølge Fyens Stiftstidende går kulturudvalgsformand Hans Christian Schmidt (V) ind for at gennemføre en anlægslov målrettet Nyborg Slot, fordi den vil være "demokratisk, giver høringsrunder, indflydelse og mulighed for inddragelse. Til gengæld giver den ikke mulighed for, at man kan klage, fordi det er Folketinget, der har vedtaget den."

Torsdag mødes Mogensen med klagerne for at få et overblik over holdningerne, og om partene kan mødes om et nyt projekt,  fortæller hun til tv-stationen.

https://www.dknyt.dkartikel/nu-fire-mulige-scenarier-for-nyborg-slot-paa-banen