DK Nyt
Nu er alle landets sogne genåbnet
Stadsdirektøren i Aarhus kalder det et rodet forløb, at kommunen først fik at vide før midnat, at tre nedlukkede sogne i kommunen kunne genåbne.
Foto: Anders Brohus, Ritzau Scanpix

Nu er alle landets sogne genåbnet

Nye regler trådte i kraft fredag, men kommuner fik først besked lige før midnat.
30. APR 2021 16.47
TEMA: Corona

Samtlige landets sogne er nu genåbnet, viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut. 

Fra midnat trådte de nye regler nemlig i kraft, som betyder, at to ud af tre kriterier, som alle skal opfyldes, før et sogn lukker ned, er ændret: 

  • Incidensgrænsen er hævet fra 400 til 500.
  • Positivprocenten er hævet fra 2 til 2,5 pct.
  • Grænsen for antal smittede den seneste uge er fortsat 20 personer.

Flere kommuner havde torsdag svært ved at få svar på, hvornår de nye regler ville gælde for de sogne, som allerede var lukket ned. Det var i går Assens sogn i Assens, Fredens sogn i Herning, Skjoldhøj, Gellerup og Ravnsbjerg sogne i Aarhus, Tåstrup Nykirke i Høje-Taastrup samt Hvirring sogn i Hedensted.

Besked kort før midnat

Først var meldingen, at et sogn kunne åbne, hvis det havde været under de nye grænseværdier i en uge. Men kort før midnat kom besked om, at det er ikke er tilfældet, men at de nye regler gælder alle med det samme, oplyser Aarhus Kommune.

- Det har været et rodet forløb, og det har været vanskeligt at få kommunikeret klart nok til de mange, der er involveret i sognenedlukningerne. Vi håber til gengæld, at glæden over, at sognene nu kan genåbne, og børnene og de unge igen kan komme i skole, på uddannelse og til deres fritidsaktiviteter, overstiger frustrationen over de svingende meldinger, siger stadsdirektør Niels Højberg.

Også Assens Kommune arbejder fredag på højtryk med at informere borgere og berørte parter i Assens sogn, efter at man fik besked kort før midnat, oplyser kommunen.

Der er fortsat heller ingen kommuner, der er lukket ned, men Høje-Taastrup er i risikozonen med en testjusteret incidens på 169, hvor grænsen er 200, viser SSI's opgørelse. Alle andre kommuner ligger på 145 (Mariagerfjord) og nedefter.

https://www.dknyt.dkartikel/nu-er-alle-landets-sogne-genaabnet