DK Nyt
Ni ud af ti danske badesteder får topkarakter
Badesæsonen står for døren, og har man lyst til en dukkert, kan man generelt gøre det med god samvittighed. Ifølge Det Europæiske Miljøagentur har ni ud af ti badesteder herhjemme en fremragende vandkvalitet.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix (arkiv)

Ni ud af ti danske badesteder får topkarakter

Det danske badevand langs kyster og i søer får igen i år topkarakterer af EU's Miljøagentur.

Ni ud af ti danske strande og søer har af det Europæiske Miljøagentur fået det højeste kvalitetsstempel, når det gælder badevandet.

Når det gælder danske strande, er det mere end 15 år siden, at så mange kyster har kunnet hejse det blå flag med topkarakter. Det fremgår af miljøagenturets årlige rapport fra 2020, som netop er udkommet.

Agenturet baserer målingerne på indholdet af tarmbakterier som E.coli og enterokokker i vandet. Derefter karakteriseres kvaliteten som fremragende, god, tilstrækkelig eller dårlig.

7,6 pct. af de danske badesteder fået karakteren god eller tilstrækkelig.  0,6 pct. har fået karakteren dårlig. Det svarer til seks badesteder:

  • Kvie Sø ved Ansager i Vestjylland
  • Bork Havn Surferstrand i Vestjylland
  • Vandet Sø ved østenden i Nordvestjylland
  • Christiansgave og Smidstrup i Nordsjælland
  • Krags Brygge ved Holbæk.

Når badevandet er forurenet, kan det ifølge Miljøstyrelsen skyldes, at spildevandsanlæg i nærheden flyder over i perioder med større regnskyl.

Men siden 2011 har stadig flere strande fået karakteren fremragende.

- Vi kan se, at der er stor opmærksomhed på at sikre lokale forhold omkring kommunernes badevandsstationer, siger Rasmus Moes, kontorchef hos Miljøstyrelsen.

Vigtigt for turister

Vandkvaliteten er vigtig for turister. En undersøgelse, som VisitDenmark laver hvert år om udenlandske turisters holdning til bæredygtighed, viser, at badevand er noget af det, der tæller mest.

Tyskerne, som udgør omkring 60 pct. af turisterne i Danmark, er især glade for rent badevand, oplyser turistorganisationen. Men i øjeblikket er turismen begrænset. Det viser sig også i turisternes prioriteter.

- Vi kan se, at folks fokus på bæredygtighed er faldet en smule under corona. Nu vil de bare ud at rejse, siger Anders Rosbo, kommunikationschef i VisitDenmark.

Ved strande med dårligt badevand skal kommunen skilte med det. Får en strand det dårlige stempel fem år i træk, skal stranden lukkes i en periode.

Fakta

  • Danmarks 88 badevandskommuner skal årligt indrapportere målinger af badevandskvaliteten ved kyster og i søer til Det Europæiske Miljøagentur.
  • Det Europæiske Miljøagentur gennemgår data og giver hvert enkelt område en karakter ud fra, hvor rent badevandet er.
  • Miljøagenturet rangerer vandkvaliteten fra fremragende til ringe.
  • I toppen af landelisten, hvor 95 procent af badevandet har fået topkarakteren "fremragende", er Cypern, Østrig, Grækenland, Malta og Kroatien.
  • Danmark ligger på sjettepladsen over EU-lande med renest badevand. 90,7 pct. af vores badevand har fået karakteren "fremragende".

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/ni-ud-af-ti-danske-badesteder-faar-topkarakter