DK Nyt
Nedrivning af ruiner gør det ikke alene

Nedrivning af ruiner gør det ikke alene

Puljen til nedrivning for 2012 får ikke særskilte midler, men pengene arbejder fortsat, og vi sætter ikke noget i stå, siger Carsten Hansen (S)
9. NOV 2011 8.21

- Det giver god mening at rive faldefærdige huse ned i landdistrikterne. Men løsningen er ikke at jævne alle huse, der trænger til en kærlig hånd, med jorden", siger Carsten Hansen (S), der tirsdag var i samråd i Folketinget om Indsatspuljen, ifølge ministeriets egen pressetjeneste.

Som minister for by, bolig og landdistrikter, var han i dag kaldt i samråd i Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer for at svare på, om der er yderligere penge på vej til Indsatspuljen - også kaldet nedrivningspuljen - i 2012.

Puljen, der blev oprettet i 2009, giver bl.a. økonomisk støtte til udvalgte kommuner, der ønsker at købe faldefærdige bygninger for enten at renovere eller rive dem ned.

- Udover de 250 mio. kr., som er fordelt til kommunerne i 2010 og 2011, er der ikke i 2012 afsat særskilte midler på finansloven. Men kommunerne er ikke færdige med at udmønte pengene fra 2011, så pengene arbejder fortsat, og vi sætter ikke noget i stå ved ikke at afsætte midler i 2012, siger Carsten Hansen. Han minder samtidig om, at den forrige regering ikke havde afsat flere penge til Indsatspuljen i 2012 i finansloven for 2010.

Der skal skabes varig vækst i landdistrikterne
Ministeren har forståelse for, at mange kommuner gerne ser, at der afsættes yderligere penge til Indsatspuljen, men han gør opmærksom på, at regeringen har overtaget et fallitbo fra den forrige regering, og at økonomien skal hænge sammen:

- Vi må ikke glemme, at løsningen på landdistrikternes problemer ikke at rive huse ned. Det kan være et fint supplement, men nedrivning må ikke stå alene. Vi skal have gang i en varig vækst, der kan skabe arbejdspladser i landdistrikterne. Vi skal ikke afvikle, men udvikle landdistrikterne, fastslår ministeren, som nu vil evaluere Indsatspuljen og formulere en ny samlet strategi for landdistrikterne.

Fakta om Indsatspuljen
Den første Indsatspulje blev oprettet i 2009 som led i økonomiaftalen for 2010 mellem VK-regeringen og KL.

I december 2009 blev der fordelt 150 mio. kr. mellem 34 kommuner.

Indenrigsministeriet besluttede i september 2010 at forlænge Indsatspuljen, sådan at kommunerne kan bruge pengene fra puljen i 2011.

Med finansloven for 2011 vedtager et flertal af Folketinget at videreføre indsatspuljen med nye 100 mio. kr.

I 2010 og 2011 er der søgt om henholdsvis 216 og 188 mio. kr.

Følgende 39 kommuner kan søge økonomisk støtte fra Indsatspuljen:

Aabenraa, Assens, Billund, Bornholm, Brønderslev, Faaborg-Midtfyn, Fanø, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Hjørring, Jammerbugt, Kalundborg, Langeland, Lejre, Lemvig, Lolland, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Norddjurs, Nordfyn, Odder, Odsherred, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Samsø, Skive, Stevns, Struer, Syddjurs, Thisted, Tønder, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg og Ærø.

 

https://www.dknyt.dkartikel/nedrivning-af-ruiner-goer-det-ikke-alene