Moderniserer i stedet for at lukke gammel svømmehal

Moderniserer i stedet for at lukke gammel svømmehal

Ringkøbing Svømmehal bliver det første eksempel på, hvordan en gammel svømmehal kan moderniseres, og Lokale- og Anlægsfonden støtter gerne endnu en renovering

RINGKØBING-SKJERN: Lokale- og Anlægsfonden giver tilskud på 10 mio. kr. og yder derudover et lån på 1,5 mio. kr., der vil gøre det muligt at etablere energiløsninger, som er gavnlige for både svømmehallens driftsøkonomi og miljøet, oplyser fonden.

Mange af landets svømmehaller er lukningstruede på grund af store udgifter til renovering, og fordi brugerne stiller andre krav til vandfaciliteter, end de gjorde, da de fleste af svømmehallerne blev opført for ca. 30 år siden.

I Norge er der i de senere år lukket 90 svømmehaller. En lignende bølge af lukninger kan skylle ind over Danmark, hvis der ikke bliver fundet på nye løsninger og initiativer i svømmehallerne, der er mere vidtgående end almindelig renovering af de eksisterende faciliteter.

Ringkøbing Svømmehal bliver det første bud på, hvordan en almindelig dansk svømmehal kan gøres til et meget mere attraktivt sted at søge hen for både børn og voksne. Med initiativet 'Nyt liv i gamle svømmehaller' har Lokale- og Anlægsfonden udviklet svømmehallen i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og arkitektvirksomheden C.F. Møller.

Ny udformning og nye brugere
Svømmehallen fra 1977 er meget traditionelt udformet med et 25 meter bassin og et mindre børne- og legebassin. Det betyder også, at hallen har et meget traditionelt brugsmønster. Både udformning og brugsmønster vil moderniseringen lave om på. Fremtidens bassiner bliver fleksible og får forskellige kvaliteter, aktiviteter og dybder. Dertil kommer et tyrkisk bad, saunaer, massagerum og andre wellnessrum med udsigt over fjorden.

Den lokale svømmeklub, der ikke har nogen stærk tradition for konkurrencesvømning, får bedre forhold til den almindelige svømmeundervisning, livredning samt motionssvømning. Klubbens dykkere og undervandsrugbyspillere får nye og bedre forhold til deres idræt.

Klatring og vandparkour
De, der besøger svømmehallen som almindelige gæster, får nye muligheder for vandlege. Nogle af dem med inspiration fra de senere års nye og populære idrætsgrene på landjorden. I Ringkøbing Svømmehal bliver det muligt at dyrke klatring med vandet som faldunderlag og en vandparkourbane, hvor svømmerne skal forbi forskellige forhindringer fremfor bare at svømme frem og tilbage i bassinet.

I alt koster projektet 31,5 mio. kr. at etablere. Lokale- og Anlægsfonden støtter med 10 mio. kr. og yder dertil et lån på 1,5 mio. kr. øremærket nye energi- og miljørigtige løsninger. Ringkøbing-Skjern Kommune støtter med 20 mio. kr. Byggestart er sat til 1. september 2011 og forventes afsluttet 1. juli 2012.

En ny på vej?
Kristian Ahle, formand for Kultur og Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger om projektet:

- Med Lokale-og Anlægsfondens støtte har vi opnået et boost, der sætter Ringkøbing Svømmehal på landkortet. Via dialog, arkitektonisk snilde og et frugtbart samarbejde med alle parter, får vi en løsning, der matcher tidens trends. Der vil komme så meget power i svømmehallen, at kommunens 59.000 borgere vil stå i kø for at komme indenfor. Ringkøbing Svømmehal vil samtidig appellere til inden- og udenlandske turister. Jeg tror, vi vil få en magnet af de helt store!

Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, siger om projektet:

- Det er et eksempelprojekt, der kan vise, hvordan en nedslidt svømmehal kan blive et attraktivt samlingssted med mange aktiviteter og mange forskellige former for vandkultur. Samtidig bliver der udtænkt nye energi- og miljøløsninger, så svømmehallen bliver bedre for miljøet. Fonden støtter gerne endnu et projekt af samme karakter for at vise, hvordan gamle svømmehaller kan få nyt liv.

ka

https://www.dknyt.dkartikel/moderniserer-i-stedet-for-at-lukke-gammel-svoemmehal