Minister omgår flertal og åbner forsøg med selvstyrende skoler

Skoler skal som forsøg kunne fravige dele af lovgivningen.
1. MAR 2019 6.59

Der blev ikke flertal for et forsøg med selvstyrende skoler, da en justering af folkeskolereformen blev vedtaget for en måneds tid siden, men undervisningsminister Merete Riisager (LA) igangsætter nu et forsøg, der på flere områder ligner. Uden at spørge Folketinget, hvilket ministeren kan gøre, da der netop er tale om et forsøg.

Regeringen vil lade 75 folkeskoler få mulighed for at deltage i et såkaldt frihedsforsøg. Det skal løbe over fire skoleår og har start efter sommerferien 2019.

- Vi vil fra regeringens side gerne blive klogere på, hvordan vi kan styrke folkeskolen gennem mere frihed, siger Merete Riisager.

Forsøget skal give mulighed for, at skoler kan fravige visse statslige lovkrav om for eksempel lektiehjælp, understøttende undervisning eller klassestørrelser. De deltagende skoler og kommuner vil selv kunne vælge, hvilke af de mulige fravigelser fra folkeskoleloven og kommunale bindinger, de ønsker at prøve, og efter tre år vil der blive samlet op på forsøget.

I et regeringsudspil til en justering af folkeskolereformen sidste år indgik en idé om et forsøg med selvstyrende skoler, som på flere områder lignede det nuværende forsøg. Men da der ikke var opbakning i Folketinget, var det ikke med i den politiske aftale, som blev indgået i slutningen af januar.

Undervisningsordførere fra DF og SF giver i Politiken og Jyllands-Posten udtryk for betænkeligheder ved den nye forsøgsordning. Også Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind er uforstående over for processen.

- Det er en meget stor disrespekt til den demokratiske proces, der har været, at man nu foreslår næsten det samme som hele forligskredsen faktisk har afvist én gang, siger hun.

En udtalelse som Merete Riisager kalder 'meget voldsom'. Hun påpeger, at forsøget ikke er identisk med det, der blev forkastet af et flertal.

Ritzau

 

https://www.dknyt.dkartikel/minister-omgr-flertal-og-bner-forsg-med-selvstyrende-skoler