DK Nyt

Midtjylland melder om sikre coronatest

En gennemgang af flere tusind test viser meget stor sikkerhed. Dog kan virusset ikke spores kort efter smitten, og der er risiko for falsk negative resultater.
4. APR 2020 7.50
TEMA: Corona

MIDTJYLLAND: Efter der har været stillet spørgsmålstegn ved sikkerheden om resultaterne af test for covid-19 har forskere på Aarhus Universitetshospital, AUH, gennemgået flere tusind test fra Region Midtjylland, og resultaterne viser, at testen er meget sikker, oplyser regionen. 

Dog kan den ikke spore virus meget kort tid efter smitten, forklarer Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på AUH og står bag gennemgangen sammen med Birgitte Tønning, ledende bioanalytiker for Klinisk Mikrobiologi. 

Gennemgangen omfatter 5.307 prøver fra 4.726 personer, heraf er 452 undersøgt med to eller flere prøver. Gennemgangen har blandt andet vist, at en test fra det øvre svælg kan vise negativt resultat, mens det er positivt længere nede i luftvejene.

Det giver et antal falske negativ resultater af personer og drejer sig om cirka en procent - fem ud af de 452, der er testet med én eller flere prøver. Det er ifølge regionen biologisk naturligt, idet infektionen på indlæggelsestidspunktet har rykket sig fra svælget ned i lungerne.

Den ene procent smittede kan dog forårsage stor smittespredning, hvis de håndteres uden isolation på et hospital. Personer, der er testet negative, men fortsat udviser symptomer, bør derfor testes igen og behandles med brug af værnemidler, indtil resultat af ny test foreligger, konkluderer regionen.

ibs

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/midtjylland-melder-om-sikre-coronatest