DK Nyt

Mere end en tredjedel har udskudt lægebesøg

En ny rundspørge viser, at 36 pct. af danskere, som har oplevet symptomer på sygdom, har udskudt at besøge sin læge på grund af corona.
3. MAJ 2020 10.19
TEMA: Corona

36 pct. af danskere, der har oplevet symptomer på sygdom, som de ellers ville have kontaktet lægen om, har som følge af den nuværende corona-situation udskudt at kontakte deres læge for at få symptomerne undersøgt.

Det viser en rundspørge blandt danskerne gennemført af YouGov, hvor 1.000 personer deltog. Blandt dem har 374 oplevet symptomer på sygdom.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse opfordrer derfor borgerne til stadig at kontakte lægen, hvis man oplever symptomer, der kan være tegn på sygdom. Selvom de praktiserende læger oplever, at flere igen er begyndt at kontakte deres læge, er der stadig grund til særlig opmærksomhed.

- Bekymringen er, at de borgere, der stadig udskyder et lægebesøg, måske er nogle af dem, der har allermest brug for at gå til lægen. Vi ved jo, at der i forvejen er grupper, der er meget længe om at gå til lægen med selv alvorlige symptomer. Og for dem er coronakrisen måske en ekstra stopklods, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Vil ikke belaste systemet

Rundspørgen giver også et vigtigt indblik i årsagerne til, at mange har valgt at udskyde deres kontakt til lægen.

68 pct. svarer, at den væsentligste grund til, at de har udskudt lægesøgning, er at de ikke vil belaste systemet, mens 39 pct. mener, at patienter med sygdom relateret til coronavirus er vigtigere.

- Der er måske en del, der har troet, at sundhedsvæsnet i en periode først og fremmest var for patienter med tegn på coronasygdom. Det har aldrig været tilfældet. De praktiserende læger tager stadig imod borgere uanset hvilke tegn på sygdom, de har. Vi vil gerne have, at folk ringer til os, så vi kan vurdere symptomerne, siger PLO's formand Christian Freitag.

29 pct. af dem, der har udskudt at kontakte lægen, angiver, at de er bekymrede for selv at blive smittet med coronavirus, hvis de besøger lægen. PLO forklarer, at man trygt kan gå til læge, når det er nødvendigt:

- Ligesom alle andre steder i samfundet i denne tid, tager vi også ekstra mange forholdsregler hos de praktiserende læger for at hindre smitte med corona. Vi følger selvfølgelig Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og vi gennemfører mange konsultationer pr. telefon eller video. Når det er nødvendigt, at vi ser patienterne ved en fysisk konsultation, tager vi flest mulige forholdsregler for at minimere smitterisikoen, siger Christian Freitag.

esl

 

https://www.dknyt.dkartikel/mere-end-en-tredjedel-har-udskudt-laegebesoeg