DK Nyt
Mange har egentlig tænkt sig at stoppe, men ...

Mange har egentlig tænkt sig at stoppe, men ...

... flere seniorledere kan overtales til at blive længere på jobbet
7. JUN 2011 10.01

Hver fjerde af de 46.000 ledere i kommuner og regioner er mellem 55-59 år. Og de har ikke planer om at blive på arbejdsmarkedet længere tid end højst nødvendigt, lyder det fra Væksthus for Ledelse.

Halvdelen af denne gruppe ledere har nemlig planer om at trække sig tilbage, inden de bliver 65 år, viser en ny undersøgelse. Det er dog muligt at få flere af dem til at blive, hvis man får sat lederens ønsker til senkarrieren på dagsordenen.

For eksempel tilkendegiver to ud af tre af lederne, der ønsker at stoppe, før de bliver 65, at de med de rette personalepolitiske initiativer kan overtales til at blive længere på arbejdsmarkedet. Knap hver femte leder på mellem 55 og 59 har endnu ikke taget stilling til, hvornår de forlader arbejdsmarkedet. De kan måske også overtales til at blive et par år ekstra.

- Mange ledere har planer om at stoppe. Men jeg hæfter mig også ved, at der er en stor gruppe ledere, som vi måske kan få til at blive længere. Det kan være en udfordring at prioritere fastholdelse i en sparetid, men undersøgelsen understreger, hvor vigtigt det er at begynde at arbejde med den store gruppe, som kan overtales til at blive længere, siger Grete Tarpgaard, der er direktør i KL og formand for Væksthus for Ledelse, og fortsætter:

- Det kræver først og fremmest, at chef og leder får taget dialogen om, hvordan arbejdslivets sidste år skal skrues sammen. Det kan være en svær dialog at få startet i tide, men det er et fælles ansvar, at få den taget. Derudover handler det i høj grad om at udnytte den viden og erfaring, som lederne har, så den ikke pludselig går tabt. Der skal ske en fornuftig overlevering.
 
Mønstre må brydes
Hun bakkes op af Bodil Otto, der er næstformand i Væksthus for Ledelse og formand for HK/Kommunal:

- Det betyder meget, hvilke signaler der udsendes. Hvis kulturen på arbejdspladsen er, at man stopper, når man kan gå på efterløn, så er man også mere tilbøjelig til at stoppe. Og hvis man for eksempel får et klap på skulderen en gang imellem, er det mere sandsynligt, at man bliver længere, end hvis det ikke er et rart sted at være. Så det handler om, at vi skal have brudt nogle mønstre omkring synet på ældre og seniorpolitik.

Undersøgelsen er lavet af Væksthus for Ledelse, hvor flere end 2000 ledere har deltaget.

Undersøgelsen peger også på, hvad der kan få lederne til at genoverveje deres beslutninger. Mulighed for at arbejde med interessante opgaver, mulighed for at gå ned i arbejdstid med delvis lønkompensation, mulighed for mere fleksible arbejdstider og mulighed for at fastholde samme ansvarsniveau er nogle af de tiltag, som lederne mener, kan få dem til at genoverveje.

https://www.dknyt.dkartikel/mange-har-egentlig-taenkt-sig-at-stoppe-men