DK Nyt

Lone Dybkjær får mindeplade i Helsingør for fremsyn i 1990

Den tidligere minister hyldes for at være gået imod kommunen.
26. JAN 2021 13.20

HELSINGØR: Den afdøde forhenværende miljøminister Lone Dybkjær (R) får nu sin egen mindeplade ved Kulturværftet på Helsingørs havnefront.

Det besluttede byrådet mandag på forslag fra borgmester Benedikte Kiær (K).

Ifølge borgmesteren er der grund til at hylde, at Lone Dybkjær i 1990 i sin funktion som miljøminister gik imod både sine egne embedsmænd og Helsingør Kommunes forslag om et stort boligbyggeri på det område, som indtil 1983 husede Helsingør Skibsværft. 

I stedet foreslog hun at fritlægge Kronborg og reservere værftsområdet til kulturelle formål i stedet for boliger og erhverv. Dermed lagde hun kimen til det, der 23 år senere skulle blive til Kulturhavn Kronborg.

Dybkjærs veto mod byggeriet var en medvirkende årsag til, at Kronborg blev optaget på Unescoes verdensarvliste i 2000, fremgår det af dagsordenen for byrådsmødet.

Mindeplanen ventes at koste 25.000 kr. i grafisk udarbejdelse, produktion og opsætning - samme beløb, som da man i efteråret opsatte en mindeplade for landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen, der arbejdede på at skabe Kulturhavn Kronborg gennem 25 år.

Ifølge Helsingør Dagblad var der stort flertal for mindepladen for Lone Dybkjær. Kun Enhedslisten og Lokaldemokraterne undlod at stemme for - Enhedslisten med den begrundelse, at partiet har en generel indstilling om, at det ikke er så vigtigt med mindeplader, statuer og medaljer.

https://www.dknyt.dkartikel/lone-dybkjaer-faar-mindeplade-i-helsingoer-for-fremsyn-i-1990