DK Nyt
Løsning måske på vej i 30 år lang betændt konflikt ved Tange Sø
Tangeværket har netop haft 100 års jubilæum med den kunstige Tange Sø, der opstod ved opdæmning af Gudenå.
Foto: Morten Rasmussen, Biofoto, Ritzau Scanpix

Løsning måske på vej i 30 år lang betændt konflikt ved Tange Sø

Vandet i midtjysk sø kan nu gå til fiskene i stedet for til strøm, lyder to forslag.
1. FEB 2021 12.05

VIBORG: En deadline for at finde en løsning på den 30 år lange konflikt om Tange Sø har længe luret forude, og nu har både Foreningen til Bevarelse af Tange Sø og Viborg Kommune nye forslag til, hvordan søen kan bevares, samtidig med at fiskene sikres gydepladser.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad er det nye toner fra Gudenaacentralen - i daglig tale Tangeværket - som nu måske kan stille både lystfiskerne og kommunerne langs Gudenåen tilfreds.

Begge forslag går på at dele vandet i Gudenå. Foreningen til bevarelse af Tange Sø foreslår, at halvdelen af vandet gives til to stryg, den anden halvdel går til søen og Tangeværket.

Forslaget fra Viborg Kommune går ifølge Viborg Stifts Folkeblad på at give 70 pct. af vandet til et åløb ved siden af søen og de sidste 30 pct. til selve søen.

Ny ejer har fundet løsningen

Ifølge formanden for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø, Jarl Gorridsen (V), er det fusionen mellem Eniig og SydEnergi til selskabet Norlys, der som ny ejer har banet vejen for en løsning.

- Når vandmængden til turbinerne ikke længere er det springende punkt for at have en engageret ejer af søen, har foreningen udarbejdet en løsning, hvor alle - på nær søtømmerne - får deres ønsker opfyldt, siger Jarl Gorridsen til Viborg Stifts Folkeblad.

Formanden for bestyrelsen for Tangeværket, Hanne Bech Olsen, erkender overfor avisen, at Tangeværket vil få en form for museumsstatus, hvis værket skal indgå i en af de to nye løsninger.

- Det er ikke længere så væsentligt, at vi producerer strøm. Men vi synes, at det er vigtigt at bevare værket, dog med en langt mindre elproduktion end i dag. Bygningerne er fredede, og værket er en del af vores kulturhistorie, og det er vigtigt for os, at Energimuseet også fortsat kan fortælle den lokale historie om produktion af strøm, siger Hanne Bech Olsen til Viborg Stifts Folkeblad.

ibs

https://www.dknyt.dkartikel/loesning-maaske-paa-vej-i-30-aar-lang-betaendt-konflikt-ved-tange-soe