DK Nyt
Lempelse af sprogkrav - et skridt frem eller to tilbage?

Lempelse af sprogkrav - et skridt frem eller to tilbage?

Sprogkravene til blandt andet permanent ophold skal lempes, mener regeringen. På Agora møder forslaget hård kritik fra oppositionen
10. MAJ 2012 13.16

Af Emil Rasmus Nielsen, [email protected]

Regeringen har foreslået, at sprogkravene til permanent ophold, familiesammenføring og statsborgerskab lempes. Karina Lorentzen Dehnhardt, SF's integrationsordfører, argumenterer på Agora for, hvorfor reglerne skal ændres:

- Efter sidste folketingsvalg kammede højrefløjens stramninger fuldstændigt over. Forstå mig ret - det er helt relevant og legitimt at stille krav. Men det system, vi afskaffer, straffede fx udlændinge for at tage en uddannelse. Det kunne faktisk bedre betale sig at arbejde ufaglært end at læse videre, hvis man ville have en permanent opholdstilladelse i Danmark.

Trine Bramsen (S), formand for Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik, forklarer yderligere om lempelserne:

- Vi fastholder nogle af Europas hårdeste sprogkrav til udlændinge. Men vi fastholder også, at kravene skal få flere - og ikke færre - til at lære dansk. Vores sprogkrav skal motivere udlændinge til at lære dansk. Ikke afskrække.

Skadeligt for integrationen
Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, mener derimod, at regeringens forslag vil smadre integrationen:

- Selvsagt er det svært at blive integreret, få sig en uddannelse og komme ud på arbejdsmarkedet, hvis man har store problemer med at tale, skrive og læse dansk. Og hvad vil regeringen så gøre ved det? De vil såmænd lempe sprogkravene, så der skal mindre danskkundskaber til, før man kan få permanent opholdstilladelse og statsborgerskab. Det er et syv-mile-skridt tilbage for integrationen.

Lignende toner lyder fra Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, der anser forslaget som et løftebrud fra regeringen:

- Lempelserne overrasker mig sådan set ikke. Det beviser blot, at alt regeringens snak om at holde fast i en stram udlændingepolitik var tomme løfter. Det holdt kun lige indtil de kom til magten sammen med de Radikale.

Skal sprogkravene til permanent ophold, familiesammenføring og statsborgerskab lempes? Deltag i debatten på Agora

 

https://www.dknyt.dkartikel/lempelse-af-sprogkrav-et-skridt-frem-eller-to-tilbage