DK Nyt

Lektor i kommunalret dumper Vejle-skoles forbud mod mavekorte bluser

Der er ifølge lektor ikke hjemmel til skoles forbud mod mavekorte bluser. Borgmester afviser indgriben.
20. AUG 2021 9.29

VEJLE: Det har vakt stor debat, at en folkeskole - Firehøjeskolen i Vejle Kommune - har bandlyst såkaldte croptops hos de ældste piger i skoletiden. Croptops er mavekorte bluser, hvor man kan se et stykke bart maveskind.

Skoleleder Bjarne Kyneb har til flere medier forklaret, at beslutningen er truffet, fordi bluserne med det blottede maveskind kan fjerne fokus fra undervisningen.

Men der er slet ikke lovhjemmel til, at en skole kan forbyde croptops, vurderer ekstern lektor i kommunalret Klaus Josefsen, Aarhus Universitet, over for mediet Danske Kommuner.

– Jeg har yderst svært ved at se, at der er hjemmel til det her forbud, og jeg savner, at skolen kan påvise et konkret behov for at regulere generelt som sket. Det er faktisk ganske vidtgående, det skolen har gjort.

- Det virker mere som en idé, der er opstået. Man kan lave en henstilling, men et forbud er der altså ikke grundlag for, siger han til mediet.

En skole kan ifølge lektoren gennem lokale regler for eksempel sikre ro og orden, så undervisningen kan foregå uforstyrret.

Det kan eksempelvis være at fratage elever deres mobiltelefoner i undervisningstiden, hvis henstillinger om ikke at bruge telefonerne i timerne har været forgæves.

Men samme logik kan man ifølge lektoren ikke umiddelbart bruge om mavebluserne.

– Som sagen ligger oplyst for mig, er der ikke påvist alvorlige lokale problemer som følge af enkelte elevers valg af påklædning. Indførelse af et generelt forbud som det nævnte kræver, at der påvises et konkret behov.

Ingen indgriben

Klaus Josefsen vurderer, at et forbud mod en bestemt beklædningsgenstand kan være en krænkelse af ytringsfriheden.

- I virkeligheden handler det også om ytringsfrihed. Ytringsfrihed er også retten til at udtrykke sig gennem sin påklædning, siger han til Danske Kommuner.

Vejle Kommune kommer dog ikke til at gribe ind over for skolen, lyder det fra borgmester Jens Ejner Christensen (V).

- Vi har en decentral stuktur, hvor de enkelte skoler i kommunen har endda rigtig stor frihed, siger han til Ritzau.

- Jeg tænker da, at skolen lytter til alle de bemærkninger, der er kommet ind, og synes faktisk, at skolen har skabt en god debat om den her sag. Men det er ikke en sag, jeg personligt vil tage initiativ til politisk behandling af, siger borgmesteren.

Jens Ejner Christensen understreger, at han personligt synes, det er op til det enkelte individ at beslutte, hvad man bærer af tøj.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/lektor-i-kommunalret-dumper-vejle-skoles-forbud-mod-mavekorte-bluser