DK Nyt
Lars Løkke melder sig ud af Venstre og bliver løsgænger
Lars Løke under sin bogudgivelse i august 2020.
Foto: Emil Agerskov, Ritzau Scanpix

Lars Løkke melder sig ud af Venstre og bliver løsgænger

- Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid, skriver Løkke om at forlade Venstre.
2. JAN 2021 9.32

Den tidligere statsminister og tidligere partiformand Lars Løkke Rasmussen har meldt sig ud af Venstre. Det skriver han på Facebook.

- Med lyst og mod til at møde den ny verden, der står foran os, men naturligvis også iblandt vemod, har jeg her til nytår besluttet at sætte mig selv fri og melde mig ud af Venstre efter 40 års medlemskab, skriver han.

- Jeg vil gerne være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men det kræver, at jeg sætter mig selv fri, skriver han endvidere.

Med lyst og mod til at møde den ny verden, der står foran os, men naturligvis også iblandet vemod, har jeg her til nytår...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Friday, January 1, 2021

Lars Løkke Rasmussen tilføjer, at det ikke har været nogen let beslutning. Han siger dog, at de seneste dages konflikt i Venstre omkring den afgåede næstformand Inger Støjberg (V) har fået ham til at beslutte sig endeligt.

- Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid - og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag.

- Jeg troede ellers, det var en engangsforeteelse, at medlemsdemokratiet i Venstre blev kortsluttet af partiets forretningsudvalg, skriver Lars Løkke.

Han henviser formentlig til, at han selv blev presset til at gå af som formand på et krisemøde i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i august 2019.

Derved fik han altså ikke mulighed for at sætte sin formandspost til afstemning på partiets landsmøde.

Allerede i efteråret begyndte Lars Løkke Rasmussen at lufte tanker offentligt om at forlade Venstre.

I sin nye bog "Om de fleste og det meste", som udkom i september, og i efterfølgende interviews med flere medier, gjorde han det klart, at han var uafklaret om sin fremtid i politik, efter at han var stoppet som formand.

Han ville ikke afvise et comeback, men understregede, at han ikke så det ske i regi af Venstre eller i et andet eksisterende parti.

Til gengæld ville han ikke afvise, at det kan ske i regi af et helt nyt parti. Om Lars Løkke Rasmussen vælger at starte et nyt parti, vides ikke.

Beholder mandatet

I sit Facebook-opslag fredag skriver Løkke, at han beholder sit mandat i Folketinget. Han bliver derfor løsgænger. 

Lars Løkke Rasmussen var formand fra Venstre fra 2009-2019. I sin tid i Folketinget har han ud over statsminister også været finansminister og indenrigs- og sundhedsminister.

Før han blev valgt til Folketinget var han desuden amtsborgmester i Frederiksborg Amt fra 1998 til 2001, blandt meget andet.

Hans to største svendestykker er kommunalreformen og sundhedsreformen, men han har også haft en stormfuld tid i politik med bilagssager, betalte rejser og tøj og magtkampe i egne rækker.

Elleman: Trist

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) skriver på Twitter, at det er trist, at Lars Løkke Rasmussen forlader Venstre:

- Jeg er trist over, at Lars nu forlader Venstre. Han har givet meget til vores parti, og partiet har givet meget til ham.

- Vi kunne helt sikkert have fundet en god rolle til Lars i Venstre, men han ville det anderledes, og er på vej videre. Jeg ønsker ham alt det bedste, skriver han.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/lars-loekke-melder-sig-ud-af-venstre-og-bliver-loesgaenger