DK Nyt
Landskendte navne lyser op på stemmesedlen
Emil Wissmann nåede til finalen i X Factor og stiller nu op til KV21.
Foto: Mogens Flindt, Ritzau Scanpix

KV21:
Landskendte navne lyser op på stemmesedlen

De Radikale i Sønderborg har nu en X Factor-finalist som spids til KV21. Vi tager et kig på kendisserne ved næste og foregående valg.
19. JAN 2021 12.00
TEMA: KV21

Det er et faktum, at den respekterede byrådspolitiker - ofte borgmesteren him- eller herself - som spids på sin liste kan trække adskillige mindre kendte navne med sig ind i byrådet. Med høje personlige stemmetal hiver de aldeles uprøvede og ukendte folk med, hvis egne stemmetal ligger langt fra det, der i gennemsnit skal til for at erobre et mandat.

Opmærksomheden om spidskandidater, der kåres og vrages, genopstiller eller kaster håndklædet, er dermed forståelig og absolut begrundet. Men udover spidserne glæder de respektive partifolk i kandidatudvalg sig i tiden op til KV21 også over andre - større og mindre "fangster" udover spidserne, som kan trække stemmer til.

Oplagt er at begynde med én, der både er "kendt" og også blev spids. De Radikale i Sønderborg har valgt 22-årige Emil Wismann Kirkebæk-Jensen, der er kendt fra X Factor på TV2, som spids, oplyser JydskeVestkysten. Han er til daglig ungdomskonsulent i Dansk Metal.

- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes os at finde en så stærk profil til vores kandidathold, siger lokalformand Anders Dohn Sonne fra partiet, der i dag ikke er repræsenteret i byrådet.

Hvis vi skal blive i det landskendte - i hvert fald på politisk niveau - så er der hos De Radikale på Frederiksberg også en ny kendis i hyttefadet: Kirsten Lee, forhenværende folketingsmedlem og regionsrådsmedlem, stiller op - uden at være spids for noget. 

Og værdien af kendis-effekten på spidsplaceringer afprøves ved KV21 som bekendt også af Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF) i Kolding samt Ellen Trane Nørby (V) i Sønderborg.

At være kendt for noget andet end politik er som regel ikke at foragte for byrådskandidater, hvor flere har vist sig at holde fast: Se på cykelrytteren Brian Holm (K), der nu er i sin anden periode i byrådet på Frederiksberg. Se på den olympiske guldvinder Katrine Fruelund (V), der er i byrådet i Randers i anden periode, eller for den sags skyld borgmester i Viborg Ulrik Wilbek (V).

Og for at vende tilbage til den mulige X Factor-effekt ved et byrådsvalg, så er der fortilfælde med at være "kendt fra tv". Mange vil huske "Biker-Jens" Romundstad fra Robinson Ekspeditionen, der slog to tidligere borgmestre ved KV05 i Lejre, da han blev valgt ind for V. Han stillede ikke op igen ved KV09. I Furesø er værten fra Luksusfælden, Gustav Juul (V), nu spids for tredje valg i træk.

Og bare rolig - der skal nok komme flere, der er ti måneder til valget. 

 

https://www.dknyt.dkartikel/landskendte-navne-lyser-op-paa-stemmesedlen