DK Nyt
Lammefjordens pumpestation bliver kulturcentrum
Den bevaringsværdige pumpestation fra 1874 er et fint eksempel på et industrielt arkitektonisk værk fra historicismen inspireret af italiensk renæssancestil.
Foto: Lammefjordens Historiske Forening

Lammefjordens pumpestation bliver kulturcentrum

Audebo Pumpestation: Nyt besøgscenter godt på vej.

ODSHERRED / HOLBÆK: Audebo Pumpestation skal være nyt besøgs- og formidlingssted, som fortæller historien om den enestående inddæmning af Lammefjorden, oplyser den filantropiske forening Realdania.

Pumpestationen skal formidle forståelse af landskabet omkring Geopark Odsherred, hvor det menneskeskabte landskab indgår som en naturlig del i samspillet med det geologisk skabte. Samtidig er området ved Lammefjorden kendt for at levere grøntsager og har bidraget til en regional stolthed blandt folk i og omkring Odsherred.  

- Samspillet mellem menneske og natur ved Lammefjorden synliggør menneskets trang til at skabe forandring og bedre vilkår for overlevelse på et særligt sted - samtidig er selve pumpestationen en bygning med kulturhistorisk værdi - vi glæder os over, at vi nu er et skridt nærmere realiseringen af et besøgs- og formidlingssted for alle, siger formanden for Lammefjordens Historiske Forening, Bente Eskesen.

Inddæmningen af Lammefjorden var en storstilet bedrift i sidste halvdel af det nittende århundrede og et udfordrende kulturteknisk projekt, da inddæmningen hører til verdens dybeste - 7,5 m. under havniveau.

Bevaringsværdi

På Audebo Pumpestation skal afholdes forskellige arrangementer - fx foredrag, teater, koncerter, udstillinger samt større møder og konferencer. Pumpestationens lokaler, herunder en café, vil også kunne lejes til møder, seminarer, private fester m.m. Stedet kan også danne  ramme - inde som ude - om for eksempel kommunale begivenheder og events for større virksomheder.

Realdania støtter projektet med 3,8 mio. kr. - blandt andet så det bliver muligt at restaurere og nyindrette den originale, SAVE-registrerede, bevaringsværdige pumpestation fra 1874 som et fint eksempel på et industrielt arkitektonisk værk fra historicismen inspireret af italiensk renæssancestil:

- Ved Audebo Pumpestation går bygning, sted, landskab og kulturhistorie op i en højere enhed - og det er dejligt at se, hvordan lokale frivillige med stort engagement er med til at bære projektet. En stærk formidling af inddæmningens historie vil både være til gavn for borgere og besøgende, siger projektleder i Realdania, Eske Møller.

  • Projektet har desuden fået støtte fra det lokale erhvervsliv, som inden for det sidste halve år alene har bidraget med over 200.000 kr.
  • Der er desuden opbakning fra politikere og kulturelle institutioner i Odsherred og Holbæk.
  • Unesco Global Geopark Odsherred har også besluttet at bidrage til realisering af projektet.
  • Lammefjordens Historiske Forening arbejder målrettet på at søge fondsmidler, så fejring af 150-året for inddæmningen i 2023 kan markeres med en tidsplan for realisering af projektet Audebo Pumpestation - Fra land til vand.  

ka

https://www.dknyt.dkartikel/lammefjordens-pumpestation-bliver-kulturcentrum