DK Nyt

Kun 9 af de 22 mindst coronaramte kommuner må genåbne

22 kommuner er nu under bekymringsgrænse, men kun ni af dem må tage imod flere skoleelever fra på mandag.
24. FEB 2021 14.50
TEMA: Corona

Billedet af, hvor i landet coronaen hærger mest, er for tiden ret diffust.

Lige nu er 22 kommuner under den såkaldte bekymringsgrænse på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge - også kaldet incidens, viser dagens tal fra Statens Serum Institut. Men kun ni af dem ligger i Nord- eller Vestjylland, som fra på mandag får lov at tage imod afgangselever i skoler og på uddannelsesinstitutioner.

Dermed kan de øvrige 13 - Ærø, Samsø, Guldborgsund, Vordingborg, Gribskov, Odsherred, Halsnæs, Assens, Allerød, Lolland, Solrød, Kalundborg og Syddjurs - ærgre sig over, at de ganske vist har lave smittetal, men at regeringen og dens støttepartier i formiddagens aftale ikke har dem med i  den delvise genåbning.

Partierne lover udelukkende, at flere landsdele kan blive omfattet fra 15. marts, "fx Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt Fyn", og at man skal se på muligheden for åbning af "mindre øer".

I den anden ende af skalaen er det fortsat Kolding, der er hårdest ramt, og her stiger incidensen fortsat, i dag til 325. 

Derpå følger Ishøj, Nyborg og Aabenraa, mens både Høje-Taastrup og Kerteminde har overhalet Fredericia og Albertslund på de næste pladser. Også Odense og Vejle er på vej op ad listen.

Lavt antal indlagte

Siden i går er 523 personer testet positiv, og ud af godt 143.000 test giver det en positivprocent på 0,37. Det er lavere end i går, men på niveau med weekenden og det meste af sidste uge.

Antallet af indlagte falder heldigvis fortsat. Der er nu 238 indlagte, heraf 47 på intensiv. Af dem er 28 i respirator. Det er det laveste antal indlagte siden slutningen af november.

Gennemgående er onsdagens smittetal positiv læsning, siger Eskild Petersen, adjungeret professor ved Aarhus Universitet, til Ritzau.

- Det viser, at vi stadig har kontrol over situationen. I lyset af at B117 nu fylder totredjedele af de nye tilfælde, er det gode tal, vurderer han.

Han tror ikke, at antallet af indlagte vil stige til knap 900 i april som følge af de nye delvise genåbninger, sådan som regeringens ekspertgruppe frygter. Han peger på, at folk generelt opfører sig, som de bliver bedt om, og godt ved, hvad det drejer sig om.

- Vaccinationerne er også ved at blive rullet ud, så muligvis ender vi på halvdelen. I hvert fald håber jeg ikke, vi ender der, siger professoren til Ritzau.

https://www.dknyt.dkartikel/kun-9-af-de-22-mindst-coronaramte-kommuner-maa-genaabne