Krisecentre må sige nej til voldsramte kvinder med diagnoser

Blot tre af landets kvindekrisecentre modtager kvinder med psykiske diagnoser eller misbrug.
7. JAN 2020 9.15

Haslev Krisecenter er et af tre i landet, hvor kvinderne må have en psykisk diagnose eller et misbrug af alkohol eller stoffer. Det er kun tilladt på to andre kvindekrisecentre i Danmark, som ligger i Odense og Roskilde.

Centret på Sydsjælland slog dørene op i januar 2019, og pædagog Christina Larsen oplever, at mange kvinder gerne vil flytte ind i villaen.

- Vi mærkede fra første dag en stor efterspørgsel. Vi afviser en del kvinder, der heldigvis søger hjælp andre steder, men der mangler steder for dem, siger hun til DR Sjælland.

Kvinderne må ikke tage stoffer eller drikke inde på centret, men det er tilladt at være påvirket, når de træder ind ad centrets hvide dør, som har kodelås og kamera.

Det er vigtigt at have krisecentre, som også rummer kvinder med psykiske udfordringer eller misbrug, mener Christina Larsen.

- Uden denne type krisecentre ville kvinderne ikke være ligestillet med resten af Danmarks kvinder, som har ret til at søge sikkerhed og tryghed. Tidligere har det ikke været muligt at blive indlogeret, hvis man har en psykisk lidelse eller et misbrug, siger hun.

Mangel på pladser
Hos Landsorganisationen af Kvindekrisecentre er de glade for at få endnu et center på landkortet, der kan støtte de voldsramte kvinder med misbrug eller psykiske lidelser.

- Der er brug for dem. Vi ved fra de almindelige krisecentre, at de desværre må afvise kvinder, og det er jo ikke det, vi er sat i verden for. Vi er her for at støtte voldsramte kvinder, siger sekretariatschef Trine Lund-Jensen til DR Sjælland.

Kvindekrisecentret i Haslev har ikke tal på, hvor mange kvinder de må afvise i døren, men ifølge Socialstyrelsens årsstatistik fra 2018 drejer 59 pct. af henvendelserne til kvindekrisecentrene sig om, hvorvidt der er en ledig plads på centret.

Her må krisecentrene i halvdelen af tilfældene sige nej til kvinderne på grund af pladsmangel.

Derfor er sekretariatschefen ikke overrasket over, at kvinder efterspørger en plads på de centre, der tillader diagnoser og misbrug.

- Pladserne er fuldt optaget. Det overrasker ikke, fordi der netop er mangel på denne mulighed, siger Trine Lund-Jensen.

Kan nu stå på egne ben
På centret får kvinderne blandt andet hjælp til papirarbejde, relationen til deres børn eller at finde en lejlighed. Det er netop opgaven for krisecenteret. At få kvinderne til at stå på egne ben igen, siger Christina Larsen.

- Kvinderne, som kommer her, har et liv, der er vendt op og ned på alle parametre. Deres økonomi er slået i stykker, de har ikke en bolig eller de har måttet flytte væk fra deres netværk, siger hun.

På krisecenteret i Haslev vil der i fremtiden være to ekstra tallerkener på spisebordet. I 2020 vil centeret udvide fra otte til ti beboere.

ibs

https://www.dknyt.dkartikel/krisecentre-maa-sige-nej-til-voldsramte-kvinder-med-diagnoser