DK Nyt

Kommunerne er klar til at renovere og bygge for 21,6 mia. kr. næste år

Kommunerne er klar til at renovere og bygge for 21,6 mia. kr. næste år, viser en ny rundspørge. Det vil dog sprænge anlægsloftet, som bør suspenderes, mener KL og Dansk Byggeri.

Kommunerne står klar til bruge 21,6 mia. kr. på nybyggeri af skoler og børnehaver, udskiftning af gadelamper samt renovering af veje og bygninger, viser en rundspørge til kommunernes økonomichefer af KL's nyhedsmagasin Momentum. 

Det er dog uvist, hvorvidt kommunerne får lov til at bruge så stort et beløb næste år. Anlægsloftet for 2020 var på 19,1 mia. kr. ifølge økonomiaftalen, men loftet blev suspenderet som følge af coronakrisen. For at kommunerne kan bruge det ønskede beløb næste år, kræver det, at loftet igen skal suspenderes. 

- Hvis vi gerne vil bruge kommunernes muskler til at få skudt samfundet i gang igen, så kan det ikke nytte noget, at man får vedtaget et anlægsloft, som betyder, at vi skal udskyde projekter, som vi ellers gerne ville have gennemført næste år. Det er derfor vigtigt, vi får suspenderet næste års anlægsloft, siger Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe, til Momentum. 

20,5 pct. af kommunernes anlægsbehov er på skoleområdet, fremgår det af rundspørgen. 18 pct. er for dagtilbud, 12,6 pct. for vejområdet og 9,6 pct. for kultur- og fritid. 

Dobbelt gevinst ved at suspendere anlægsramme

Opfordringen er derfor klar fra KL, der er i gang med økonomiforhandlingerne med regeringen. KL ønsker, at regeringen suspenderer anlægsloftet, så kommunerne kan sætte gang i alle deres ønskede byggerier.

- Det vil give kommunerne mulighed for at renovere og bygge nye skoler, daginstitutioner, plejehjem og veje, så vi kan følge med den demografiske udvikling med flere ældre og børn og samtidig være med til at gøre op med noget af vedligeholdelsesefterslæbet og dermed løfte kvaliteten, så de fysiske rammer bedre matcher borgernes forventninger, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL. 

Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius bakker op om at give kommunerne mulighed for at tænke stort. 

- Der er jo ikke tale om, at der vil blive skiftet til guldvandhaner eller lavet ting, der er overflødige. Det er jo nyttige og vigtige projekter, der både vil reducere de fremtidige driftsomkostninger og sikre bedre indeklima og arbejdsmiljø, samtidig med at man får stimuleret en aktivitet på byggeområdet, som der er brug for nu for at holde gang i og hjælpe beskæftigelsen. Så det er nærmest et Kinder-æg, siger Torben Liborius til Momentum.

esl

https://www.dknyt.dkartikel/kommunerne-er-klar-til-at-renovere-og-bygge-for-knap-22-mia-kr-hvis-de-faar-lov