DK Nyt
Kommuner får lov at bruge vagter til at sikre nattero
Det bliver tilladt for kommuner at sætte vagter på begivenheder som her, hvor nye gymnasieelever i august holdt fest i Kongens Have i København.
Foto: Emil Agerskov, Ritzau Scanpix

Kommuner får lov at bruge vagter til at sikre nattero

Frivilligt forsøg med tryghedsvagter er en del af nyt politiforlig. København ønsker også at udskrive bøder.

Om et halvt års tid bliver det tilladt for kommuner at anvende såkaldte tryghedsvagter for at opretholde ro og orden.

Det fremgår af den nye politiaftale for 2021-2023, som er indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Her er aftalt, at der skal laves en forsøgsordning, hvor kommunerne skal have "bedre mulighed for at anvende vagter, vægtere og eventuelt ny teknologi, der kan supplere politiets arbejde med at opretholde ro og orden".

Det bliver op til den enkelte kommune, om den vil gøre brug af ordningen.

Hvordan den præcis skal skrues sammen, vil aftaleparterne få en model for i løbet af første halvdel af 2021, og den vil kræve lovgivning. Blandt andet skal der tages højde for eventuelle problemer med retssikkerhed, og det skal sikres, at kommunen anvender godkendte vagt- og sikkerhedsfirmaer eller godkendte kommunalt ansatte vagter, fremgår det af aftalen.

Også bøder, tak

Københavns overborgmester Lars Weiss (S) kalder det et fornuftigt tiltag, men ønsker derudover, at kommunerne også får mulighed for at uddele bøder, skriver Berlingske.

Kommunen har især i sommer haft store problemer med larmende udendørs fester. Derfor har den bedt om at lov til, at kommunale medarbejdere skulle have lov at bistå politiet. 

- Men det giver kun rigtig mening, hvis medarbejderne også får mulighed for at stikke en afgift ud til dem, der larmer og sviner, siger Lars Weiss til avisen.

Ifølge politiforliget vil man også undersøge, om det er muligt at øge trygheden på tog- og busstationer. Det skal ske i dialog med Transportministeriet og relevante trafikselskaber.

https://www.dknyt.dkartikel/kommuner-faar-lov-at-bruge-vagter-til-at-sikre-nattero