DK Nyt

Kommission går i gang med ny runde Tibet-afhøringer

Gen-nedsat undersøgelseskommission vil afhøre 100 personer og undersøge 182 millioner dokumenter.

Tibetkommissionen indleder torsdag en stribe afhøringer i den genoptagne undersøgelse af politiets og andre myndigheders optræden ved statsbesøg og andre officielle besøg fra Kina. Kommissionen har tidligere konkluderet, at politiet i 2012 og 2013 havde begået klart ulovlige indgreb mod borgernes ret til at ytre sig og demonstrere ved fx at vise tibetanske flag for besøgende kinesiske honoratiores.

I løbet af vinteren og foråret skal 100 personer afhøres, og Udenrigsministeriets rolle er tilsyneladende et stort tema. En tredjedel af de indkaldte er embedsmænd fra dette ministerium.

Også en stribe tidligere ministre er blevet indkaldt, blandt andet de tidligere regeringschefer Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V). Også syv tidligere udenrigsministre skal besvare spørgsmål fra kommissionen, der foreløbig har planlagt afhøringer frem til udgangen af maj.

Beretning før 2022

Også i 2016 og 2017 stillede Tibetkommissionen spørgsmål til især politifolk og PET samt til embedsmænd fra hovedsageligt Justits- og Udenrigsministeriet. Konklusionen dengang om politiets ulovlige indgreb mod demonstranter omfattede ingen beviser for, at politiet havde fået opfordringer eller instrukser fra andre myndigheder om indgreb.

Efter at kommissionens beretning var offentliggjort, fortalte flere ældre politifolk i medierne, at politiet også tidligere havde gjort sig umage for, at prominente besøgende fra stormagten i øst ikke blev generet af synet af demonstranter, og det var medvirkende årsag til, at kommissionen helt usædvanligt blev nedsat på ny. Til det supplerende arbejde er der blandt andet indhentet 182 millioner dokumenter.

Beretningen om de nye undersøgelser ventes sidst på året.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/kommission-gaar-i-gang-med-ny-runde-tibet-afhoeringer