DK Nyt
Klimavej og datadrevne energieksperter får støtte
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Klimavej og datadrevne energieksperter får støtte

Tre kommuner er partnere i energieffektiveringsprojekter som får 12,9 mio. kr. i støtte fra Energistyrelsen.

KØGE / SKANDERBORG / HEDENSTED: Tre kommuner har fået støttebevillinger fra det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), som fremmer udviklingen af grønne og klimavenlige energiteknologier. Køge, Skanderborg og Hedensted kommuner er alle partnere i projekter, der tilsammen har fået 12,9 mio. kr. i støtte fra Energistyrelsen. Alle tre projekter er inden for energieffektivitet.

Skanderborg er involveret i et projekt, hvor man vil øge digitaliseringen af bygninger og dermed bedre understøtte den grønne omstilling og de danske reduktionsmål ved at være en slags datadrevne energieksperter.

- Projektet vil gøre det nemmere at prioritere energisparetiltag i den eksisterende bygningsmasse og dermed accelerere det uudnyttede potentiale i effektivisering af bygningsmassen. Ved at bruge sensorer til at gennemskue bygningers faktiske brug, vil bygningen begynde at foreslå, hvad den har brug for at optimere driften, og ikke mindst for at blive mere behagelig at arbejde og leve i. Samtidig vil løsningen skabe et bedre indeklima og reducere klimapåvirkningen fra vores bygninger, så vi ser store perspektiver for eksport af dansk energiteknologi og nye arbejdspladser, siger faglig projektleder Rasmus Gorm Pedersen fra Vitani Energy Systems A/S.

Hedensted er involveret i et projekt om særlige 'klimaveje' i samarbejde med blandt andre VIA University College, Hedensted Spildevand, Løsning Fjernvarme og NCC. 

Vejen er baseret på NCC’s koncept for klimaveje, som er designet til at kunne håndtere store mængder regnvand lokalt. Samtidig er der lagt jordvarmeslanger ned i vejen, der udvinder varme fra regnvandet til opvarmning af børnehaven Lille Dalby, som er nabo til klimavejen.

'Den 50 meter lange klimavej i Hedensted er den første klimavej, hvor man har kombineret såkaldt permeabel asfalt med jordvarme. Anlægget fungerer på den måde, at regnvand siver ned gennem den åbne asfalt, hvor vandet samles i en 120.000 liter stor kasse. I kassen er 800 meter jordvarmerør, som hiver energien ud af regnvandet og sender det til den nærliggende børnehave. Her vil klimavejen fremover dække børnehavens vand- og varmeforbrug', skriver NCC selv om projektet.

EUDP er en offentlig tilskudsordning, og der udbydes støtte på 250 mio. kr. i den generelle pulje. Se her listen over de støttede projekter

https://www.dknyt.dkartikel/klimavej-og-datadrevne-energieksperter-faar-stoette