DK Nyt
Klimamål skal oversættes lokalt
Deltagere på årets klimafolkemøde har de første to dage kunnet nyde debatter under sol og blå himmel, som her ved Fællesscenen.
Foto: Klimafolkemødet

Klimamål skal oversættes lokalt

KLIMAFOLKEMØDE Taler du klima? Klimadagsordener skal oversættes, så de giver mening for medarbejdere i alle kroge af kommunen. Det kræver noget nyt af ledelsen, mener Gladsaxe-borgmester Trine Græse (S) på årets Klimafolkemøde.
4. SEP 2021 11.00

MIDDELFART: Fra rottefænger til sosu over lærer og til centerchef. På tværs af fagområder, forvaltninger og løntrin griber kommunernes klimadagsorden ind i medarbejdernes hverdag.

Det er i hvert fald ønsket fra borgmester i Gladsaxe Trine Græse (S), der har arbejdet strategisk med FN's verdensmål i en årrække. Men hvordan lykkes man som leder på klimaområdet i den komplekse organisation, en kommune udgør? 

Selv bærer Trine Græse den multifarvede verdensmålsnål på brystet, da hun fra scenen på årets Klimafolkemøde torsdag fortalte, at hun aldrig tidligere har oplevet nogen strategi bide sig så godt fast i en organisation. En del af æren tilskriver hun faktisk den synlighed, det giver for alle, når man bærer symbolet på sig og ser det alle steder i kommunen. 

Formidling er konge

Men symboler gør det ikke alene. Strategier og mål skal foldes ud og operationaliseres for at give værdi - og oversættes, mener klimachef ved Aarhus Kommune Henrik Müller.

For at få alle til at engagere sig i klimastrategien, er det nødt til at give mening for dem. Og det kan konkrete eksempler være med til at give. 

- Man skal gøre rigtig meget med formidling. Der er brug for social proof - praktiske eksempler i hverdagen, der trigger social flokadfærd, siger den aarhusianske klimachef på Klimafolkemødet.

Som eksempel fremhæver han det lokale initiativ Kollegaklimaprisen, der giver alle kommunale medarbejdere i Aarhus mulighed for at nominere hinanden for deres klimavenlige hverdagsinitiativer. Udover at anerkende den enkeltes indsats tjener nomineringerne også som inspiration for de øvrige medarbejdere, høj som lav.

Klog af skade er kommunen også gået væk fra at kommunikere mål i CO2 , men oversætter dem i stedet til mere håndgribelige fremtidsscenarier. 

Også kommunaldirektør i Tårnby Morten Winge mener, at formidling skal tages seriøst. Han eksemplificerer det fra start ved at spørge tilhørerne, hvem han taler til. Han vil gerne kende sit publikum, så han kan tilpasse sit budskab.

- Hvor mange arbejder i en kommune? spørger han, og over halvdelen rækker en hånd i vejret. 

https://www.dknyt.dkartikel/klimamaal-skal-oversaettes-lokalt