DK Nyt
Klimaforandringerne venter ikke på en covid-19-vaccine
Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V), var på scenen ved åbningsdebatten til årets Klimafolkemøde.
Foto: Tim K. Jensen, Ritzau Scanpix

Klimafolkemøde:
Klimaforandringerne venter ikke på en covid-19-vaccine

Også Region Syddanmark er nu med bag Klimafolkemødet i Middelfart- det fjerde i rækken - med "handling nu" som hovedtema.

MIDDELFART: Arrangørerne havde nok drømt om tusinder af gæster langs havnekajerne ud mod Lillebælt, men corona er grunden til, at de tre dage med klimadebat i Middelfart i år maksimalt rummer 500 - og så dem, der følger med hjemmefra via streaming.

- Klimaforandringerne venter ikke på en covid-19-vaccine, indledte borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) sin velkomst med. Han håbede på under mødet at kunne inspirere til at samle, forarbejde og formidle ideer til varige og visionære løsninger på krisen.

Middelfart har nu i 13 år systematisk sat klima højt på dagsordenen og kan pege på sin klimaby - et klimaboligprojekt, reduceret energiforbrug, borgere, der køber varmepumper fælles samt borgerdrevne nærvarmesystemer som noget af det aktuelle, der er i gang.

Noget plastic kan ikke undgås

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) repræsenterede regionen i dens første år som medarrangør og kunne også melde om flere og flere klimainitiativer i hospitalernes hverdag - som systematiske klimavenlige indkøb af belysning, fødevarer og remedier - med indbyggede dilemmaer.

For sygehusenes krav om sterilitet betyder blandt andet et meget højt forbrug af plastemballage. Alt udstyr er nærmest pakket ind i plastic.

- Hensynet til patienterne kommer dér først, så vi kan ikke undvære indpakningen, men når vi som regioner går sammen, er vi på den anden side en meget stor spiller på markedet og kan vælge de dygtigste leverandører, når det gælder plasttyper, der bedst kan genanvendes, sagde Lose.

Et kommunalt køretøj drejede stille ud fra kantstenen og afslørede i sin lydløshed, at den var en elbil. Som Lundsfryd sagde: Vi har brug for klimaaftaler både kommunal, nationalt og internationalt, men det er ikke aftaler, der forandrer verden, det er handling.

Klimafolkemødet 2020

  • har det overordnede tema ‘Klimahandling nu‘
  • er den fjerde og hidtil største udgave
  • finder sted på KulturØpladsen i Middelfart
  • har Region Syddanmark og Middelfart Kommune som hovedarrangører
  • skal skabe løsninger på klimaudfordringen og inspirere både borgere, beslutningstagere, virksomheder og organisationer til handling. 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/klimaforandringerne-venter-ikke-paa-en-covid-19-vaccine